Anti-inflammatorisk kost og livsstil

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Anti-inflammatorisk kost (og livsstil) har i et stykke tid været en del af tidens sundhedstrend. Ordet trend er måske ikke det helt rigtige at bruge for at leve anti-inflammatorisk er meget mere end en flygtig trend. Det er en livsstil, som er kommet for at blive. Inflammation er involveret i mange af de sygdomme og skavanker vi døjer med i dag. Lige fra mindre ting som ømme muskler, menstruationssmerter samt lettere ledsmerter og til de alvorlige ting som gigtlidelser, hjerte-karsygdomme og cancer.

Inflammation kan være akut eller kronisk. Den akutte og kortvarige inflammation ser vi ved forstuvninger, overanstrengte muskler og led, menstruationssmerter og sår. I disse tilfælde oplever vi smerte, hævelse, rødme, varme og nedsat bevægelighed, som alle er kendetegn ved inflammation. Det er samtidig immunsystems normale reaktion og en del af kroppens helbredelsesproces.

Kronisk inflammation optræder derimod, når den normale helbredelsesproces ikke kan følge med, og immunforsvaret i stedet begynder at angribe det sunde og raske væv. Kronisk inflammation ses ofte i forbindelse med aldring og forskellige lidelser som astma, psoriasis, hjerte-og karsygdomme, cancer samt gigtlidelser

Hvorfor bliver inflammationen kronisk?
Ved kronisk inflammation er et centralt omdrejningspunkt kosten. Vores kost og livsstil skal derfor have et grundigt eftersyn, hvis vi vil begrænse inflammation.

Fremmer inflammation:
For stort indtag af omega 6 olier som solsikke-, tidsel- og vindruekerneolie
transfedtsyrer
højt indtag af animalsk fedt fra mælkeprodukter og kød
mangel på vitaminer og mineraler
sukker
rygning
alkohol
stress
nogle typer af medicin

Mindsker/forebygger inflammation:
Omega 3 fedtsyrer fra fisk og fiskeolier, hørfrø, valnødder, hampefrø, chiafrø
masser af forskellige grøntsager, bær og frugt
grønne bladgrøntsager og hvedegræs
gurkemeje og ingefær
grøn te

Du kan læse mere om de forskellige typer af fedt i artiklen”Fedt” her på bloggen.

Kulhydrater og kvalitet:
Hurtige kulhydrater som slik, kager, lyst brød, hvid pasta, hvide ris og drikker søde læskedrikke, får blodsukkeret og insulinniveauet i kroppen til at stige. Et højt insulinniveau medvirker til inflammation, fordi insulinniveauet hæmmer omdannelsen af fedtsyrerne til inflammationsdæmpede stoffer (prostaglandiner). Desuden øges vægten lettere, hvis blodsukkeret og insulinniveauet er højt. Fedtvæv producerer inflammationsfremmende stoffer, og derfor bidrager overvægt med inflammation.

Du kan læse mere om blodsukker i artiklen Værdien af et stabilt blodsukker” her på bloggen.

En mere uddybende tekst om inflammation finder du i artiklen ”Grøn kost – dit våben mod inflammation” som du finder på www.naturli.dk

Anti-inflammatorisk tallerkenmodel:
For at undgå/mindske kronisk inflammation i kroppen, skal du på halvdelen af din tallerken have grøntsager.
Den resterende halvdel deles op i tre lige store dele, og i hver del skal der være:

  • protein fra fisk, fjerkær, bønner, linser, æg og tofu

  • sunde fedtstoffer fra nødder, kerner, avokado, fisk, oliven

  • fuldkornsprodukter

KIlder:
Eva Lydeking-Olsen: "Optinal Næring" s. 183-197 + 321-334.