Fedt
Det kan nogle gange være svært at holde styr på de forskelligt typer af fedt, så her er et lille indlæg, som forhåbentlig kan hjælpe med at gøre det lidt lettere.
Fedt inddelels i mættet, umættet og flerumættet, og vi skal helst indtage 1/3 af hver type.
Fedt er vigtig for mange funktioner i kroppen fx varmeproduktionen, optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A-, D-, E- og K samt vigtig for blodsukkerregulering, hjernen, immunforsvaret mm. Fedtstoffer giver bl.a. mæthedsfølelse, nedsætter trangen til sukker og medvirker til at regulere forholdet mellem det "gode" og "dårlige" kolesterol. Mangel på gode fedtstoffer kan fx give: lavt stofskifte, koncentrationsbesvær, tør hud og tørt hår, vægtforøgelse, dårligt humør, velfærdssygdomme og træthed.
Mættet fedt: Fx okse- og svinekød, mælk, smør, ost, margariner, kokos- og palmefedt.
Tåler opvarmning.
Enkeltumættet fedt: Jomfru-olivenolie, rapsolie, jordnødder, hasselnødder, oliven og avocado.
Tåler svag opvarmning.
Flerumættet fedt: Omega 6: Nødder og frø, tidselolie, solsikkeolie, majsolie, kæmpenatlys- og hjulkrone.
Omega 3: Fisk/fiskeolie, hørfrø/hørfrøolie, valnødder/valnøddeolie, bladgrøntsager som portulak og spinat.
De rene olier tåler ikke opvarmning.
Det optimale forhold mellem omega 3 og 6 er ca 1:2,5 - men for "gennemsnitsdanskeren" er dette forhold ca 1:20. Dette betyder, at de fleste af os får alt for meget omega 6. Tidligere var forholdet omkring 1:4, fordi dyrene gik ude og græssede, hvilket gav mere omega 3 i de animalske produkter. Dertil kommer, at meget hel- og halvfabrikata indeholder omega 6.
Bare lige for at slå fast, så er omega 6 ikke dårligt, vi skal bare have det i den rette mængde og af en ordentlig kvalitet.
Transfedtsyrer er forarbejdet eller ødelagt fedt, der har gennemgået opvarmning, iltning, belysning eller kemisk påvirkning. Det findes i kager, slik, chips, pomfritter, pizza og grillmad – og stort set alle billige olier, i hvert fald alle opvarmede/varmepressede olier og smør -blandingsprodukter. På emballagen deklareres transfedtsyrer bl.a. som "delvist hærdede fedtstoffer".
For stort indtag af dårlige fedtstoffer og ubalance mellem omega 3 og omega 6 kan være årsag til lav energi, hjerte-karsygdomme, kræft, inflammation i kroppen, overvægt mm.
Derfor kan det ikke understreges nok, at det er vigtigt at bruge olier af god kvalitet. Olierne skal være økologiske, jomfruolier og koldpressede. Smør skal også være økologisk og "gammeldags" smør – ikke blandingsprodukter.
Det er dyrere at købe ordentlige olier, men de andre er simpelthen ikke værd at spise!