Chufa - en lille knold

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Kolde og varme drikke


Jeg har været så heldig, at chufa.dk har sendt mig chufanødder, chufamel og en chufamix. Derfor er jeg i gang med at eksperimentere med produkterne og indtil videre har jeg fået lavet et par opskrifter, jeg vil dele med dig. Jeg er startet ud med at lave chufamælk naturel, og her har jeg brugt grundopskriften fra chufa.dk

Men allerførst: Hvad er chufa??

Chufa kaldes også tigernød, jordmandel, erdmandel, xufa, så man kan roligt sige at kært barn har mange navne. Trods navnet jordmandel, er chufa ikke hverken en mandel eller en nød, men derimod en knold. Derfor kan chufa bruges af nøddeallergikere.

Chufa stammer fra Sydspanien og har været dyrket i mere end 4000 år. Den lille knold har et højt indhold af magnesium, B1 (thiamin), kalium, phosfor og ikke mindst kostfibre. 

Næringsindholdet ser således ud: (pr.100 g) Energi 433 Kcal, protein 4,6g, fedt 25 g-heraf mættede fedtsyrer 3,2g, kostfibre 33g, kulhydrater 31g heraf sukkerarter 22g, salt 0,01g.
Thiamin 0,62mg, Kalium 992mg, Phosphor 260mg, Magnesium 90mg.

Hvordan bruges chufa:

Chufaknoldene skal sættes i blød 12-24 (måske endnu længere) inden, de kan bruges. Jeg har ladet mine stå i 24 timer, og det synes jeg fungerede fint. Men jeg har hørt, at andre synes de er bedre, hvis de står i blød op til 48 timer. Under alle omstændigheder skal vandet skiftes undervejs i iblødsætningen.

Når knoldene er udblødte, skylles de og kan spises, som de er. De har en sød smag og minder lidt om kokos, men med en mildere smag. Knoldene kan også laves til mælk eller Horchata.

Horchata er en drik, som alt efter hvor i verden den laves, laves på mandler, sesamfrø, ris, byg eller chufa. For at lave horchata eller bare chufamælk naturel skal du have en god blender/foodprocessor eller en Chufamix. Det er forbløffende let at lave mælken i en Chufamix, og den kan bruges til alle typer af nødder, mandler og frø ud over chufa. 

Når du har lavet mælken, har du pulpen tilbage, som er meget velegnet til at bage med. Hvis du ikke bruger pulpen med det samme, så kom den i fryseren eller køleskabet. Pulpen holder sig et par dage i køleskabet. 

Og her får du så den første chufa opskrift fra mig:

Ingredienser:

200 g. chufaknolde
1 liter vand

Sådan gør du:

Sæt chufaknoldene i blød i 24 timer - skift iblødsætningsvandet undervejs. Skyl chufaknoldene og kom dem i en Chufamix/blender/foodprocessor. Bruger du en Chufamix, så følg fremgangsmåden beskevet på brochuren i æsken. Bruger du en blender eller foodprocessor, så begynd med at blende chufa'erne til groft mel. Tilsæt herefter vand lidt efter lidt og blend indtil du har en lækker mælk. Si pulpen fra og hæld mælken på en rengjort og skoldet flaske.

Chufamælk indeholder stivelse, som falder til bunden, når mælken har stået, så ryst flasken grundigt inden servering. Mælken holder sig ca. 2 dage i køleskabet.


Chufaknolde og mel kan købes i helsekostbutikker.