Sød kartoffel

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert


Jeg har efterhånden lavet en del opskrifter med sød kartoffel her på bloggen, og jeg bruger ofte søde kartofler i både det salte og søde køkken. Lige præcis fordi de søde kartofler kan bruges meget alsidigt og smager skønt, synes jeg det er værd at bruge et par linjer på at fortælle, hvad vi får ud af at spise dem.

Lidt om søde kartofler og hvordan de kan bruges:

Søde kartofler kaldes også batat og er en rodfrugt, der tilhører snerlefamilien. Søde kartofler er derfor ikke i familie med almindelige kartofler, da almindelige kartofler tilhører natskyggefamilien. 

Søde kartofler har på grund af den søde smag utallige anvendelsesmuligheder. De kan bages, koges, laves til fritter, bruges i postejer til mos, desserter og sammenkogte retter. Desuden er gode at komme i saucer med tomat, da de kan mildne den syrlige smag i tomatsaucen. De kogte og afkølede søde kartofler bruger jeg ofte til bagværk, smoothies og chokoladebudding.

Søde kartofler og sundhed:

Søde kartofler indeholder fibre og forløberne til A-vitamin nemlig betacaroten. Desuden indeholder de folsyre, C-vitamin og flere mineraler som kalium, calcium og magnesium. Trods den søde smag har søde kartofler et meget lavt glykæmisk index på kun 9. Det betyder, at de er milde ved blodsukkeret og ikke får det til at stige for hurtigt.

Søde kartofler kan variere i farven fra flot orange til meget lys gul, og nogle typer kan endda være lilla. Det er den orange variant vi typisk finder supermarkederne. Den orange farve er også en indikator på, at søde kartofler indeholder karotenoider fx betacaroten. Karotenoider er fytokemiske stoffer med et rød-gult pigment og findes derfor i gule, orange og røde frugter og grøntsager. Karotenoider findes også i grønne grøntsager, men den grønne farve fra klorofyl er mere dominerende, så vi kan ikke se de rød-gule pigmenter. Karotenoider har flere funktioner i kroppen, men virker bl.a. som antioxidanter, der beskytter mod frie radikaler.

Hvis man kan undgå at skrælle dem, er det fint, for flere at de sunde stoffer sidder i eller lige under skrællen. Nogle gange synes jeg, at skrællen er for grov og ikke pæn nok til at blive siddende på, og så skræller jeg dem. Jeg skræller dem også, når jeg bruger dem til desserter - simpelthen for at få det pæneste resultat.

Her er nogle af mine opskrifter med sød kartoffel:

Sweet potato pecan pie

Smoothie med rødbede, sød kartoffel og jordbær

Chokoladebudding med sød kartoffel

Linsegryde

Billede fra Pixabay.

Du kan finde flere ved at bruge søgefunktionen på siden og skrive sød kartoffel

Kilder:

http://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=714&1

http://www.glykaemiskindex.dk/soede-kartofler-batat/

Anne van der Merwede: "En sund kvindekrop uden brystkræft"

Richard Béliveau og Denis Gingras: "Kost mod kræft".