Julens krydderier

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Julens krydderier trinevesteraa.dk

Til julen hører særlige krydderier og dufte til. Bruger man nogle af de traditionelle julekrydderier "uden for sæson" kommer man automatisk til at tænke på jul og duften fra køkkenet, får folk til at udbryde, at "her dufter bare af jul". Men ud over at julens krydderier smager skønt, så har de også mange andre egenskaber. 

Nelliker:

Hele nelliker er tørrede blomsterknopper fra et stedsegrønt træ. De hele nelliker ligner små søm og på tysk kaldes de Nägelein (lille søm), hvorfra det danske navn også stammer. Nelliker fås både hele og stødte. De hele stikkes ofte i appelsiner, der hænges op til pynt og som afgiver en dejlig duft. De hele nelliker kan desuden bruges til chai-te og i Gløgg, og man kan selvfølgelig også selv støde dem i en morter til stødte nelliker.

Stødte nelliker smager dejligt i krydrede kager, julens bagværk og et lille drys i en frugtsalat eller vendt med bagte frugter.

Nelliker indeholder den æteriske olie eugenol, som virker smertestillende og desinficerende, og derfor bruges det mod bakterier i munden og mod tandpine. Duften af nelliker er en del af den karakteristiske lugt hos tandlægen. 

Hvis man har tandpine, vil friske sin ånde op eller have gavn af den desinficerende virkning, kan man tygge på hele nelliker. Ved tandpine kan man også bruge den æteriske olie (kryddernellike) og blande med lidt madolie og smøre det ømme område.

Kardemomme:
Kardemomme er en staude, der kan blive op til 4 meter høj og har hvid-lilla blomster. Frøkapslerne er gul-grønne og og selve kardemommefrøene er sorte.

Kardemomme fås både som hele kapsler og som stødt. Kardemomnne indgår bl.a. i chai-te og Æbleskiver samt føromtalte Gløgg. De hele kardemommekapsler giver også en god smag til retter med ris. De kan koges med risene eller svitses med på panden, hvis man laver stegte ris.

Kardemomme er kendt for sin fordøjelsesfremmende virkning og til at undgå oppustethed. De hele kapsler kan også ved tygning bruges til at fremme mundhygiejne og mindske dårlig ånde samt modvirke forkølelse og øm hals.

Kanel:
Sidste år var der stor fokus på kanel og indholdet af kumarin. Det har jeg skrevet mere om i Er julen og også kanelsneglene i fare??

Hele kanelstænger kan bruges i gløgg og chai-te. Stødt kanel bruger jeg i smoothies, på grød, i pandekager og selvfølgelig som drys på risengrød.

Kanel har gavnlig effekt på blodsukkeret og på kolesterolindholdet i blodet. Kanel indeholder plantestoffet MHCP (polyfenol), som skulle kunne efterligne virkningen af insulin.

Allehånde:
Allehånde stammer fra et stedsegrønt træ, der kan blive op til 10-15 meter højt. Allehånde kan fremme smagen af andre de krydderier, det bruges sammen med. Smagsmæssigt minder det lidt om julens øvrige krydderier, og det indeholder eugenol ligesom nelliker. 

Ud over at eugenol har desinficerende virkning, virker det også konserverende og er tidligere brugt til at konsevere kød på lange sørejser. Den konserverende virkning benyttes stadig til eddikemarinader og sukkersyltning. 

Allehånde bruges i julens bagværk, men bruges desuden i marinerede sild, frikadeller, sylte og rullepølse. Allehånde indgår i krydderiblandinger som karry- og peberblandinger.

Allehånde fås både som hele og stødte. 

Der er ikke noget at sige til at disse krydderier bruges særligt op til jul. I julen har vi brug for al den hjælp, vi kan få til at fordøje, mindske luft i maven og begrænse voldsomme blodsukkerstigninger. Lindring af øm hals, tandpine og modvirkning af dårlig ånde kan da også være på sin plads....

Så god fornøjelse med at bruge de mange skønne krydderier.

Kilder:

http://da.wikipedia.org/wiki/Kardemomme

http://leksikon.arla.dk/kategorier/krydderier-og-urter/K/Kryddernellike/

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-614-cardamom.aspx?activeingredientid=614&activeingredientname=cardamom

http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/kanel-sanker-kolesterol-og-blodsukker/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14633804

http://leksikon.arla.dk/kategorier/krydderier-og-urter/A/Allehande/