Er julen og også kanelsneglene i fare??
Så er der gang i den igen og så endda lige her op til jul. Julen med alle de lækre sager fyldt med kanel er i farezonen og ikke nok med det - kanelsneglen trues også!
Og hvad skyldes så hele balladen?
Den skyldes, at kanel - særligt cassia kanel, som bruges meget herhjemme indeholder kumarin. Kumarin er en organisk forbindelse, der findes i flere planter, men som i større mængder kan give skader på leveren.
Der findes forskellige grænseværdier for, hvor meget kumarin bagværk må indeholde. Kanelsneglene falder efter Fødevarestyrelsens vurdering ind under en kategori, hvor bagværket ikke må indeholde ret meget kumarin, hvilket får bagerne til at frygte for kanelsneglenes fortsatte eksistens.
Det var kanelsnegl-panikken, men hvad så med kanel og kumarin??
Der er forskel på kanel. Cassia kanel, som nok er mest udbredt indeholder mere kumarin end Ceylonkanel/ Sri Lanka kanel/ægte kanel. Derfor kan det være en god ide at skrifte til ceylonkanel, hvis du spiser meget kanel - dagligt.
Skal vi nu være bange for at spise noget med kanel? Efter min vurdering: Nej! Meen drikker du meget kanel-te og bruger kanel dagligt i din mad, så kan det være en god ide at skære ned eller som sagt skifte. Små børn må heller ikke få for meget kanel.
Er det et problem for langt de fleste? Nej!
De fleste af os bruger kanel en gang i mellem, men sjældent i større mængder dagligt. Så igen, igen: Varier din kost.
Indtil videre har jeg ikke hørt om skader på leveren efter indtagelse af kanel hverken i kanelsnegle eller julebag. Sandsynligheden for at få skader af nævnte fødevarer, skal nok i højere grad tilskrives den store mængde sukker og ofte dårlige fedtstoffer.