Glutenfri fuldkornsboller

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Selvom jeg har bagt mange forskellige glutenfri boller, synes jeg stadig det er sjovt at eksperimentere og lave nye varianter. Nogle gange lykkes det i første forsøg og andre gange skal der arbejdes mere med opskriften for at få et tilfredsstillende resultat. Jeg har bagt disse boller to gange, og efter første forsøg synes jeg, der var behov for lidt mere mel i opskriften til at gøre bollerne mere faste. Derfor har jeg her i andet forsøg tilsat 75 g. rismel, og det har givet en bedre konsistens. Jeg bager altid med fuldkornsmel og også gerne kerner og frø for at gøre brødet så næringssrigt som muligt. De fleste af os spiser en del brød, og derfor skal der bruges mel af god kvalitet. 

Ingredienser:

10 stk. 

12 g. loppefrøskaller
½ liter vand
2 tsk. bagepulver
¾ tsk. salt
3/4 tsk. kakao (giver en lidt mørkere farve til bollerne, men kan undlades).
125 g. havremel
125 g. quinottomel
75 g. rismel
50 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner

Sådan gør du:

Rør loppefrøskaller, hørfrø og solsikkekerner grundigt sammen med vandet og lad blandingen hvile ca. 10. minutter, så loppefrøskallerne kan suge væde til sig. Afvej imens de øvrige ingredienser. Herefter røres alle ingredienserne sammen til en lidt klistret dej. Det kan være nødvendigt at ælte med en hånd ned i skålen for at få det hele godt blandet. Lad dejen hvile 5-10 minutter og form herefter 10 boller med fugtige hænder. Bag bollerne i ovnen i 10 minutter på 220 grader. Skru ned på 200 grader efter de 10 minutter og bag bollerne i yderligere 25 minutter. 

Mangler du noget at komme på bollerne, kan du fx lave HasselnøddesmørBønnemos med ærter og peberrod eller Hokkaido smørepålæg.