Glutenfri og veganske fastelavnsboller med masser af lækkert fyld
Fastelavn er lige om hjørnet, og derfor må der fastelavnsboller til. Jeg er stor fan af gammeldags fastelavnsboller med lækkert fyld og blød bolle. Jeg har prøvet i flere omgange at lave fastelavnsboller helt uden at blive tilfreds med resultatet, men denne gang synes jeg endelig, de er blevet vellykkede. Dejen er blød og lidt sød og sammen med det søde fyld og glasuren, er bollerne blevet tilpas søde efter min mening. Jeg har lavet 2 varianter: en med marcipan, creme, hasselnøddesmør og et lille stykke mørk chokolade, og en med marmelade, creme og marcipan. Uha det var en farlig omgang, og jeg var især fan af den med chokolade og hasselnøddesmør.
Ingredienser:
6 stk.
Dej:
5 g. loppefrøskaller
1 1/4 dl. vand
25 g. kokosblomstsukker
20 g. kokosolie
10 g. kartoffelmel
75 g. rismel
25 g. sorghummel
½ tsk. bagepulver eller 1/2 tsk. tørgær
et lille drys salt
1/4 tsk. vaniljepulver
1 knivspids kardemomme
Fyld:
Version 1:
1 tsk. jordbærmarmelade sødet med æble pr. bolle
1/4 portion Hjemmelavet marcipan
creme (Jeg har brugt færdiglavet pulvercreme fra Dr. Oetker, som er vegansk)
Version 2:
hjemmelavet hasselnøddesmør eller købt fra Urtekram eller Monki (det skal kun indeholde ristede og kværnede hasselnødder og ikke andet)
1 lille stykke mørkt chokolade pr. bolle groft hakket
1/4 portion Hjemmelavet marcipan
creme (Jeg har brugt færdiglavet pulvercreme fra Dr. Oetker, som er vegansk)
Pynt:
Glasur
Kakaopulver (for brun glasur)
lidt saft fra syltede rødbeder eller rødebedesaft (for lyserød glasur)
Frysetørrede hindbær
Tørrede kornblomster
Hakkede mandler
Sådan gør du:
Dej:
Lun vand og kokosblomstsukker i en kasserolle til sukkeret er opløst – det skal ikke blive varmt, kun lunes.
Rør sukkervandet godt sammen med loppefrøskaller og lad det hvile ca. 10 minutter. Afvej imens mel, salt og krydderier og smelt kokosolien.
Rør den smeltede kokosolie sammen med loppefrøskallerne og tilsæt de tørre ingredienser. Rør dejen sammen og brug evt. hænderne til at ”ælte” lidt. Lad dejen hvile 10-15 minutter, så den bliver lidt mere fast.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel lidt større end et stykke A4 papir og skær dejen i 6 ens firkanter.
Del marcipanen i 6 lige store stykker og fordel det næsten helt ud til kanten på hvert stykke dej, så der kommer marcipan i det meste af bollen og ikke kun i midten. Kom herefter ca. 1 tsk. creme i midten. Herefter kommer du yderligere fyld i fx 1 tsk. jordbærmarmelade eller knap 1 tsk. hasselnøddesmør og hakket mørk chokolade svarende til 1 lille stykke pr. bolle. Til sidst samles dejen forsigtigt til en bolle.
Sørg for at lukke dejen ordentligt, så fyldet ikke løber ud, når bollerne bages.
Pensl bollerne med lidt olivenolie og bag dem i 15 minutter på 200 grader. Bruger du tørgær, så lad bollerne hæve 30 minutter, inden du pensler og bager dem.
Køl bollerne af og kom lidt glasur på samt pynt efter eget valg. Du kan bruge alm. flormelis eller Sukrin Melis for en sukkerfri glasur.