Sætter du barren for højt?

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Når barren sættes for højt
Nogle gange skal vi huske, at vi gør det så godt, vi kan. Altid.

For et par uger siden var jeg til et spændende foredrag med Brian Clement fra Hippocrates Health Institute. Han fortalte om, hvordan de behandler deres klienter med masser af sund raw food med særlig fokus på (hvedegræs)juice samt spirer OG med NUL sukker. Det betyder også et minimalt indtag af frugt.

 

Til foredraget lyttede jeg interesseret og var helt okay med, at min mad er sund, men at den ikke udelukkende består af raw food, spirer eller juice. Et par dage efter begyndte det hele at summe i hovedet, og jeg var godt i gang med at sætte barren højere end, hvad jeg kunne magte. Tanker som “du spiser heller ikke nok spirer, ”du burde juice meget mere“, ”du skal ikke spise tørret frugt, og du skal skære ned på frugt“, og ”du spiser alt for meget chokolade“. Slam, bam...... så fik jeg slået mig oven i hovedet, men alt det jeg ikke gør godt nok.

At tænke sådan er ikke til nogen glæde - overhovedet! Enten skal man ændre sin kost, eller finde fred med, at det man gør nu er ok. Bevares...der kan være plads til forbedringer, men vi gør det, så godt vi kan - hver dag.

Det betyder ikke, at så skal vi bare lade stå til, og det hele er lige meget. Det betyder, at ændringer tager tid. Brian Clement fortalte, at det tog ham 3 år at holde op med at spise mælkeprodukter. Så nogle ændringer sker bare ikke 'over night', og sådan er det. Ændringer, der tvinges igennem, bliver sjældent varige og kræver stor grad af selvkontrol.

Nogle gange skal man have sat stolen sat for døren, før man laver ændringerne fx i form af en diagnose. Andre gange skal man “bare” have det så skidt, at ændringerne er meget mere tillokkende end at fortsætte. Når man mærker forbedringerne, er det (oftest) ikke svært at holde fast i dem. Vi er dog kun mennesker og nogle gange falder vi i, men så er det op på hesten igen lige bagefter.

Til tider handler det også om at ændre lidt ad gangen. Efter foredraget fik jeg lyst til at få gang i nogle spire, så det var et skridt på vejen. Et skridt jeg kan magte, og som jeg synes er sjovt at være i gang med.

Et par tips til at komme i gang med at få mere sundhed ind i din hverdag kan være:

  • huske at drikke 1½-2 liter vand hver dag
  • få grøntsager til alle måltider
  • 15 minutters sved på panden dagligt
  • spis greenies eller redies
  • lav spirer og/eller pres juice

Find det område hvor du vil sætte ind og lad være med at stille højere krav til dig selv, end du kan honorere.