Birk - berygtet for allergi, men der er gode anvendelsesmuligheder

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Birk og sundhed trinevesteraa
Mange forbinder birk med noget så irriternede som allergi, men flere af os er måske slet ikke klar over, at birketræet har sundhedsmæssige fordele.

Bladene fra birketræet kan bruges til te og de spæde blade kan bruges i salater. Bladene er kendt for at have god virkning på reumatiske lidelser som gigt, da birkebladende virker både udrensende og vanddrivende. Den udrensende virkning er også godt for bindevævet og hermed huden.

Du kan bruge de friske blade fra træerne eller du kan købe tørrede birkeblade i helsekosten. Du kan også sagtens lave dine egen tørrede birkeblade til at bruge efterår og vinter, for det er let at plukke og tørre dem.

Teen laves ved at overhælde bladene (friske eller tørrede) med kogende vand og lade teen trække ca. 10 minutter. Du kan sagtens blande birkebladene med andre urter - jeg synes den smager godt sammen med brændenælde, der også er udrensende og vanddrivende. Du kan læse mere om brændenælde i Brændenælde - en spændende urt.

For nogle år siden blev birkesaft meget populært og med god grund, for det smager skønt. Saften fra birketræet består af vand og sukkerstoffer fra birketræet. Det smager ikke af så meget, men alligevel har det en helt speciel konsistens - jeg synes nærmest det er blødt. Det lyder måske underligt, men det føles anderledes end andre drikke som vand, juice eller saft.

Den lette måde er at købe birkesaft i helsekostforretningerne, men man kan også tappe birkesaft selv. Det gøres ved at skære en en gren over, der har cirka samme tykkelse som en finger. Enden af grenen stikkes i en flaske og birkesaften vil over noget tid dryppe ned i flasken. Birkesaften skal tappes om foråret.

Er du allergisk over for birk, kan det ikke anbefales at drikke birkete, da de proteiner man reagerer på også er i bladene. Birkesaft må man prøve sig frem med. Der skulle i princippet ikke være allergener i saften, men det kan der komme ved tapning - så vær forsigtig og prøv med ganske lidt. 

Birk indgår også i adskillige hudplejeprodukter, og hvilken effekt birken har for huden og skønheden kan du læse mere om i min kollegas Tine Juul Andersens artikel Birkeskøn

Kilder:
Vorte-birk. Apoteket.dk
Birkesaft mod pollenallergi
Georg Borchorst: Urter og urtemedicin s. 46-47.