Spiser du på dine følelser?
Jeg tror ikke, der er mange, der kan sige sig fri for at spise på sine følelser - i hvert fald indimellem. Jeg kender det fra mig selv. Har jeg for meget om ørerne, føler jeg mig meget presset eller er ked af det, så er trangen til slik, kage og chokolade meget større end ellers. Der skal en god portion viljestyrke og selvindsigt til for ikke at give efter for trangen.
Min teori er, at de valg vi tager, tager vi, fordi der er en belønning forbundet med det. Vi opnår trøst, og vi kan lukke det tomme hul i maven (og i livet) ved at spise for meget og usundt. Vi ved godt, at følelser som dårlig samvittighed, skyld, skam og muligvis selvhad følger med, når vi har proppet os, men lige i øjeblikket dulmer maden de vanskelige følelser og tanker (belønningen).
For nogen er det mad generelt, der er problemet for andre er det mest de søde sager. På et kursus sagde en oplægsholder engang, at når man har behov for meget sødt, så er det fordi ens liv ikke er sødt nok.
Den sad!
For jeg synes, det er rigtigt og noget jeg kunne/kan nikke genkendende til. Når tilværelsen bliver trist og grå og der er for få fornøjelser og socialt nærende stunder, så må det gode i livet komme gennem maden og de søde sager. Og det er lige her selvindsigten kommer ind i billedet. For at blive bevidst om, hvorfor vi spiser for meget eller for usundt er første skridt til at tage bedre og sundere valg. Det er den eneste måde, vi kan komme i gang med at gøre noget ved de behov i livet, som vi forsøger at dække med maden.
Afslutningsvis vil jeg sige, at udover at det psykiske spiller en stor rolle for vores vægt og spisemønstre, så skal vi ikke glemme, at der også kan være fysiske årsager til at vi spiser for meget og for sødt.
- Stor trang til sødt kan skyldes ubalance i tarmfloraen. Døjer man med overvækst af svamp, kan det være svært at tøjle sukkertrangen, for svamp lever af hurtige kulhydrater. Svampen “kræver” mad, og derfor er det ikke kun et spørgsmål om at have rygrad som en regnorm, men et spørgsmål om at få styr på sin fordøjelse.
- Hvis man spiser for meget sødt, kommer blodsukkeret til at køre op og ned. Det resulterer i, at man kommer ind i en ond cirkel, hvor sødt kræver mere sødt. Derfor er en blodsukkerstabiliserende kost afgørende for, at man kan holde styr på sit mad- og sukkerforbrug.
- Er kosten sammensat forkert, så behovene for vitaminer, minaraler, proteiner og sunde fedtstoffer ikke dækkes, vil man også kunne få problemer med at holde sig til en sund kost.