Er det sundt, fordi det er glutenfrit?

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Glutenfrit mel trinevesteraa.dk
Jeg tror ikke, der har været så meget fokus på glutenfri kost og livsstil, som der er i disse år. Mange er blevet mere bevidste om, at gluten kan være årsagen til fordøjelsesproblemer, dårlige trivsel, hudproblemer og meget mere. Dermed ikke sagt, at alt kan løses med en glutenfri kost, men når vi spiser mange fødevarer, der indeholder mel af dårlig kvalitet, så bliver problemerne mere tydelige.

For nogle er det total afholdelse fra gluten resten af livet, mens andre kan spise det i begrænset mængde efter en glutenfri periode. Det afhænger af, i hvilken grad man er overfølsom, eller om man har cøliaki.

Men for at vende tilbage til mit indledende spørgsmål, så er det korte svar: Nej, det er ikke nødvendigvis sundt, fordi det er glutenfrit.

Nogle gange bliver vi viklet ind i begrebsforvirring og økologi, glutenfri og sundt bliver nærmest synonymer. Hvis noget er glutenfrit får det ofte prædikat af også at være sundt eller økologisk. Og jeg skal tage mig selv i det, når jeg ser en spændende vare. Hvis den er glutenfri, er jeg allerede interesseret og tænker at den kan være sjov at smage. Men glutenfri er ikke lig med en økologisk vare med god sundhedsværdi. Vi bliver bare nogle gange forvirret over, at der ofte sættes lighedstegn mellem sundhed - økologi - glutenfrit.

At en vare er glutenfri garanterer kun for, at du kan spise den, hvis du er overfølsom over for gluten eller har cøliaki. Det er ikke en garanti for, at den har en god næringsværdi, og den fx ikke er fyldt med masser af sukker i forskellige forklædninger.

Jeg tænker ofte over det, når jeg ser på glutenfri bageblandinger. Ikke et ondt ord sagt om glutenfri bageblandinger eller løftede pegefingre over for at bruge dem, for de kan være en stor hjælp til at leve glutenfrit.

Alligevel synes jeg, det er vigtigt at kigge på kvaliteten og indholdet. Hvad er det egentlig man får for pengene og hvad består varen af? Når ren stivelse og sukker er nogle af de første ingredienser og fiberindholdet samtidig er lavt, får man ikke en næringsrig vare.

Brød, kiks, kager mm. fylder en stor del af vores daglige kost, selvom flere er blevet bevidste om at spise mindre brød og mere grønt. Med brødprodukter fylder stadig for mange af os, og derfor skal vi tænke på kvaliteten og evt. nøjes med at bruge bageblandingerne til når det skal gå ekstra hurtigt.

Det er ikke så svært og besværligt at bage glutenfrit selv. Det kræver lidt øvelse, tips og tricks samt lidt viden om råvarer, men når det først er på plads, kan du også komme i gang med at eksperimentere selv og opfinde dine egen ynglingsopskrifter. Og du kan bage med gode ingredienser.

Hvis du gerne vil lære at bage glutenfri bagværk, der smager godt? Så kan et glutenfrit bagekursus være noget for dig.