Granatæble

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Granatæble trinevesteraa.dk
Jeg er vild med granatæbler! Kernerne er søde, en anelse syrlige, saftige, knaser og har den smukkeste farve. De kan pifte alverdens retter op både smags- og synsmæssigt. Har du ikke brugt dem før, kan jeg kun opfordre dig til at prøve.

Det er ikke mere end et par år siden, jeg er begyndt at spise granatæbler, men som du nok kan høre, er jeg begejstret. Og så er de i sæson her om vinteren.

Granatæblet er med de mange kerner symbol på frugtbarhed og sættes i den græske mytologi i forbindelse med Afrodite. Historisk er granatæblet blevet omtalt 300 år før vor tidsregning, og det stammer oprindelig fra Iran og Afgahanistan, men er senere blevet udbredt til større dele af mellemøsten og middelhavsområdet.

Ernæringsmæssigt indeholder granatæble mindre mængder C-vitamin, B-vitaminer og kalium, men det er indholdet af antioxidanter, der gør granatæblet ernæringsmæssigt interessant.

Antioxidanter fungerer i kroppen som en slags rustbeskyttelse. Ilt er livsnødvendigt for os og giver energi til vores celler, men den skaber en slags affald - et frit iltradikal. Frie radikaler laver skader på kroppens celler, fordi de angriber forskellige dele af cellerne som DNA, fedt og protein. Et balanceret forhold mellem frie radikaler og antioxidanter er med til at beskytte mod aldring og sygdomme fx kræft.  

Frie radikaler dannes fx ved:

  • rygning
  • kemikalier
  • visse fødevarer - særligt dårlige fedtstoffer
  • stress
  • cellernes eget stofskifte 
  • motion (du skal ikke holde op med at dyrke motion, selvom det danner frie radikaler)

Indtag af granatæble har vist gode resultater på kredsløbet ved at kunne sænke blodtrykket og beskytte blodets indhold af kolesterol, så det ikke angribes af frie radikaler.

Studier på mus har vist, at granatæbleekstrakt kan virke beskyttende på hudkræft.

Og kosmetikindustrien er de senere år også begyndt at kigge i retningen af granatæblet i forbindelse med anti-aging.

Hvordan bruger du det så i maden?:

Der er mange måder at bruge kernerne på. Mange salater kan friskes op ved at blande granatæblekerner i. Kernerne er også super gode i frugtsalater, oven på yoghurt og müsli, i sandwich, til desserter og til bare at spise som de er.

Jeg har fx brugt granatæblekerner i denne opskrift på Grønkålssalat med quinoa.I "Det smager sødt" bruger jeg også granatæble i frugtsalat.

Inden jeg fik et rigtig godt tip af en læser her på bloggen, var der granatæblesaft i hele køkkenet og ud over mig selv, når jeg forsøgte at pille kernerne ud. Men det er slet ikke nødvendigt! Du skærer granatæblet over og kommer et halvt æble ad gangen ned i en pose. Så lukker du posen og holder i granatæblet med den ene hånd og slå på skallen med en grydeske med den anden hånd. Kernerne falder ned i posen og der er ingen svineri. So very simple! Og hvorfor havde jeg da ikke tænkt på det noget før??!

Granatæble kan også købes som dejlig juice. Bare vær obs på at købe en uden tilsat sukker. 

Et godt granatæble skal have en fast skal og må gerne være lidt tungt. Hvis de opbevares køligt, kan de holde sig i ca. 1 mdr.

Kilder:

http://eksotiskefrugter.emu.dk/frugter/granataeble.html

http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0633

Helena Nyblom: "Superfood", s. 90-97.

Richard Béliveau og Denis Gingras: "Kost mod kræft", s. 65-72.