Det allerbedste tip til bedre jule-mavefornemmelse (og et godt slanketip)

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

12 timers faste trinevesteraa.dk
Det bliver altså ikke mere simpelt! Vil du skåne din mave i julen og på længere sigt holde taljemålet, så er det bedste råd at holde 12 timers pause fra dit sidste til dit første måltid.

Der er rigtig mange måder, hvorpå maven kan skånes hen over julen. Jeg har flere tips til det her neden under, men et af de absolut bedste tips er at give maven 12 timers pause.

Når du ikke spiser i 12 timer, giver du maven ro til at fordøje, det du allerede har spist. Du vil på den måde undgå at være overmæt, når du går i seng, hvilket forhindrer, at du vågner med "mad-tømmermænd". Du bliver desuden også bedre i stand til at kunne mærke, hvornår du oprigtigt er sulten.

Hvis du på hverdage spiser morgenmad kl. 7, så betyder det, at du ikke spiser noget efter kl. 19 dagen før. Du må gerne drikke te, vand og evt. kaffe (men vær obs på søvnen ved kaffedrikning).

Når der er jul, og vi holder fri, spiser vi typisk til længere ud på aftenen pga. julens fester. Det betyder så, at du rykker dit første måltid dagen efter, så du når at få 12 timers pause. Og bare rolig - med al den mad i maven fra dagen før, når du ikke at bliver rigtig sulten før efter 12 timer alligevel:-)

Alt sammen betyder at maven får ro, hvilket hjælper på fordøjelsen, så maven ikke bliver nær så generet. Dernæst bliver det lettere at holde vægten eller ligefrem tabe dig, hvis du praktiserer den simple regel året rundt.

De øvrige tips til bedre jule-mave er:

  • Bevæg dig (motionsformen er underordnet) - motion og bevægelse holder maven i gang.
  • Drik vand - vand skyller systemet igennem og er også med til at holde maven igang. Drik mellem måltiderne og ikke så meget til måltiderne, så undgår du at fortynde mavesyren.
  • Vær selektiv - det bugner af mad og lækkerier i juletiden, noget bedre end andet. Vær selektiv i dit valg af fristelser. Tag kun det, du allerbedst kan lide og lad resten ligge. Du behøver ikke spise vingummi "flæsk" bare fordi det er på slikfadet:-)
  • Fed mad kræver sit af fordøjelsen, så hjælp fordøjelsen på vej med lidt frisk ananas, papaya, kiwi, citronsaft og fødevarer med bitterstoffer inden måltiderne. Mad med bitterstoffer kan være rucolasalat, julesalat, valnødder, pebermynte-te/dråber og marietidsel-te.
  • Modvirk luft i maven med ingefær - frisk, som te eller som dråber i vand, pebermynte som te eller dråber i vand.
  • Tyg maden grundigt. For store stykker af mad sætter fordøjelsen på ekstra arbejde.