Rødbede er slet ikke så tosset

Sendt til Tanker om lidt af hvert

Rødbede kan lidt af hvert både sundhedsmæssigt og opskriftsmæssigt. Du kan læse mere om de sundhedsmæssige fordele her nedenunder, og du kan finde opskrifter på fx RØDBEDECHIPS og REDIE - DEN RØDE SMOOTHIE, så du med det samme kan komme i gang med at spise rødbeder

 

Jeg kan godt lide rødbeder, men sådan har det ikke altid været. Da jeg var barn, synes jeg at rødbeder var vederstyggelige! Derfor undrer jeg mig også over, at min nevø elsker syltede rødbeder - noget jeg først begyndte at spise, da jeg blev "voksen". I dag spiser jeg ofte rødbeder, men det er typisk i perioder. Nogle gange skal jeg bare have rødbeder og på andre tidspunkter holder jeg helt pause. 

Men lige nu står den på rødbede....

Rødbede kan flere ting sundhedsmæssigt bl.a.:

  • øge iltgennemstrømningen i kroppen

  • støtte afgiftningen

  • stimulere fordøjelsen

Øget iltgennemstrømning:

Rødbeder indeholder nitrat, som i kroppen omdannes til kvælstofoxid (NO). NO har mange funktioner i kroppen fx at afslappe blodkarrene. Når blodkarrene afslappes, så kommer der øget blodgennemstrømning. Blodet indeholder hæmoglobin, som transporterer ilt rundt i kroppen, så jo bedre blodgennemstrømning jo bedre iltgennemstrømning. Den effekt kan forbedre vores fysiske ydeevne, så vi kan præstere bedre fx i sport og træning. Her er rødebedesaft bedst, da det optages hurtigt.

Afgiftning:

Leverafgiftning er ikke det letteste at finde hoved og hale i, men yderst forenklet kan man sige, at den består af to faser. I fase 1 bliver fedtopløselige stoffer, der ikke kan udskilles via urinen, gjort vandopløselige. På den måde udskilles de letterer gennem urin og galde. Toksiner omdannes også i fase 1 vha. et helt system af enzymer (cytokrom p450-systemet). Når toksinerne er omdannet skal de bindes (konjugeres), så de kan udskilles via nyrer, galde og afføring. Omdannelsen kan ske på 6 forskellige måder, og man kan sige, at der er 6 forskellige skraldespande at komme toksinerne i.

En af skraldespandende kaldes methylering og det er her rødbeder kommer ind i billedet. Rødbeder indeholder nemlig betain, som spiller en vigtig rolle i methyleringen.

Fordøjelsen:

En velfungerende fordøjelse er særdeles vigtig for at kroppen kan afgifte ordentlig. Er vi forstoppede kommer leveren på ekstra arbejde, fordi stoffer den allerede har afgiftet, kan optages i kroppen igen via den afføring, der står stille i tarmen. På den måde kommer de tilbage til leveren, som skal arbejde med dem igen. Rødbeder har en mild afførende effekt og kan derfor medvirke til at holde fordøjelsen igang.

Så her har du 3 gode grunde til at spise rødbeder!

Der kommer et par opskrifter mere i den nærmeste tid så kig forbi bloggen, hvis du vil have mere rødbede-inspiration.