Teffmel
Teffmel er ikke noget nyt glutenfrit mel, det har man sådan set kunne købe et godt stykke tid i helsekostforretningerne. Etniske forretninger har det sikkert også. Jeg har luret på det længe i Helsehjørnet, og nu måtte jeg afprøve det! Jeg har været i gang med at lave etiopiske fladbrød - injera. De smagte ganske fint, men de var slet ikke som de skulle være. På billeder fra nettet ser de bløde ud - det blev mine overhovedet ikke. Dejen ville ikke blive helt bagt, så da de var færdige, var de yderst sprøde - det bliver vist en ommer!
Så indtil jeg har en opskrift med teffmel, så vil jeg fortælle, hvad det er for noget.
Teff:
Det er en græsart, som hovedsaglig dyrkes i Etiopien, men også i Australien, Indien og USA. I Etiopien bruges den bl.a. til at lave de førnævnte injera, og teff udgør en vigtig del af ernæringen.
Teff er naturligt glutenfrit og kan derfor bruges i en glutenfri diæt. Det har en mild nøddeagtig smag og kan bruges til både brød, kager og pandekager.
Ernæringsmæssigt er der ikke noget at sige til, at de bittesmå frø bruges flittigt i Etiopien.
Pr 100 gram
Kulhydrat: 66,7 g.
Fedt: 2,5 g.
Protein: 10,9 g.
Fibre: 6,3 g.
Tallene er fra posen med teffmel fra Bauck Hof.
Men teff indeholder også masser af jern, kalk og magnesium mm. og i letoptagelig form. Dertil kommer at det indeholder alle de essentielle aminosyrer. Du kan se flere tal her og her.
Du kan også få teffpasta herhjemme, som består af en blanding af majs- og teffmel. Indtil videre har jeg ikke set andre teffprodukter, men fx på www.teff-shop.de kan du få flager, mørk og lys teffmel, hele frø, müslibarer og bageblandinger.
Teff kan være særligt godt for:
- Vegetarer og veganere pga. den gode aminosyresammensærning.
- Til mennekser med cøliaki og andre der ikke forenes godt med gluten. Det høje jernindhold er fordel, da mennesker med cøliaki ofte kan få jernmangel.
- Idrætsudøvere pga. det store jernindhold. Jern indgår i dannelsen af røde blodlegemer, som medvirker til bedre iltoptagelse og hermed øger ydeevnen. Er det pga. teff at de etiopiske løbere er så gode??
Ja, teff er ganske interessant og ser ud til at have mange gode ernæringsmæssige egenskaber, og det kræver da yderligere eksperimenter.
Jeg vender tilbage i aller nærmeste fremtid med opskrifter med teffmel -håber de lykkes denne gang:-)