Modstridende kostråd
For noget tid siden blev jeg spurgt om, hvad man skal stille op med alle de forskellige kostråd? Den ene dag skal man spise det ene, den næste dag er det nærmest giftigt. Kender du den problematik? Jeg gør i hvert fald!
Det er nemlig et rigtigt godt spørgsmål, og hvad søren man skal stille op med de modstridende oplysninger? Skal vi bare læne os tilbage, og gøre som i de gode gamle dage? Eller kan vi bruge forvirringen til noget?
Selvom jeg nogle gange er ved at gå ud af mit gode skind, fordi jeg bliver så forvirret. (Trods min mangel på matematiske færdigheder, elsker jeg, når der kan sættes to tykke, fede streger under et facit og konstaterer: At sådan er det!) Men det jeg/vi skal være opmærksomme på er, at der forskes hele tiden - vi bliver hermed klogere og lærer nyt. Det er en af grundene til at tingene ændrer sig.
En anden grund er, at medierne gerne vil lave forsidehistorier, som ofte minder om skræmmekampagner. Derfor skal vi holde for øje, hvem der skriver en artikel eller kommer med en udmelding.
Så for at svare på, hvad forvirringen kan bruges til, så er det til at skærpe vores kildekritiske sans og vores sunde fornuft.
For at tage fat i en aktuel debat er der nu modstridende oplysninger om, hvad der er bedst for et varigt vægttab - at tabe sig hurtigt eller langsomt? Her kan man blive meget forvirret, for der er forskere og forskningsresultater, der siger begge dele. Hvad gør man så??
Ja, her vil jeg gerne slå et slag for at vi begynder at lytte til os selv og bruge vores sunde fornuft. Vi skal holde os orienterede og følge med i ny forskning/viden - og bruge den. Men vi skal heller ikke være blinde for at forskningsresultater også afhænger af, hvem der står bag forskningen.
Hvis vi ved med os selv, at succesen ved vægttab er størst, hvis vi ser resultater med det samme. Hvad hjælper der så, at nogle mener, vi skal gå langsomt frem? Og hvad hjælper det at tabe sig hurtigt, hvis du tager der hele på igen endnu hurtigere fordi det gik for hurigt og betød for voldsomme ændringer i din hverdag?
Prøv at lytte til dig selv. Hvad tiltaler dig mest?
Nu er det bare et emne, der kan fremhæves. Andre kan være om vitaminer er sunde, og hvad små børn må få at spise. Til de to emner kan jeg anbefale dig at læse Carsten Vagn Hansens artikel Vitaminer - får du nok? og Annette Opstrups artikel Advarsel - fornuft og forsigtighed.
Jeg håber dette lille indlæg kan hjælpe dig til at leve med forvirringen og lytte til dig selv.