Brændenælde - en spændende urt

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert


Ukrudt eller nytteplante? Når du har læst indlæget vil du nok se på brændenælden med andre øjne...

Jeg er rigtig glad for min brændenælde-te, som jeg drikke hver morgen, og som jeg jo også er begyndt at komme i smoothien. Jeg kommer også ofte tørret brændenælde i dejen, når jeg bager eller tilsætter lidt til morgengrøden.

Graver man lidt dybere ned i, hvad brændenælde egentlig er godt for, så finder man mange interessante oplysninger.

I tidernes morgen masserede de romerske soldater deres trætte ben efter de lange marcher for at fremme blodgennemstrøminigen. Av siger jeg bare...Men slet ikke så dumt alligevel.

I klostrene var der ofte områder med brændenælder, som munkene kunne lave afkog af til urinvejslidelser, astma og hudproblemer som eksem.

Brændenælden har været et godt middel til at modvirke vitamin- og mineralmangel. Men den brændede plante indeholder også en anseelig mængde protein.

I dag bruges brændenælde ofte i ammeteer pga. dens mælkestimulerende virkning, men brændenælde bruges også til at fremstille økologisk tøj.

Brændenælde har rensende og bloddannende virkning og indeholder mange viaminer og mineraler som jern, A- og C-vitamin, kisel (silicium) og kalium. Der er ligeledes et højt indhold af flavonoider i brændenælderne, som kan bekæmpe betændelsestilstande i kroppen fx gigt. Jernmængden kan virke forebyggende på blodmangel, og er derfor en fin måde at tilføre kroppen jern i naturlig form.

Mineralsammensætningen i brændenælde gør den basisk, den kan derfor med fordel bruges i bagværk, da kornpordukter er syredannende. Den basedannede virkning gør den god til fx urinsur gigt, eksem og halsbrand.

Uden for sæson kan du bruge den tørrede version til te, i bagværk, grød eller i din smoothie. De friske skud er gode til pesto, suppe, tærter og urtesaucer. Du skal bruge topskuddene, og hælder du kogende vand over dem, brænder de ikke længere.

Ser du på brændenælde anderledes nu? Håber du er frisk på at give den en chance.

PS: Når du plukker friske skud, så pluk væk fra veje og sprøjtede marker.

PPS: Brændenælde skulle også være godt mod tyndt og livløst hår.

Kilder:

Fordelene ved brændenælde

Lisbeth Hagerup: Naturens vitaminer og mineraler s. 120-121.