Tempehsalat
Tempeh kan være svært at finde andre steder end velassoterede helsekostbutikker. Det er lavet af fermenterede sojabønner, der er presset sammen og har mere smag end tofu. Jeg synes alligevel, der skal mere smag til, så derfor marinerer jeg det. Det kan bruges på flere måder fx skåret i tern i supper, oven på en pizza eller i en salat som her. Temphen kan også skæres i skiver og bages i ovnen eller steges på panden med marinade eller krydderier efter smag og bruges som fyld i sandwich, pita og wraps.
Om det er nødvendigt at koge tempehen først, hvis man steger eller bager den, er der vist ikke enighed om. Jeg kunne ikke smage den store forskel på den før og efter kogning, så jeg vil forsøge uden kogning næste gang. Stegningen kan derimod ikke springes over.
Ingredienser:
3-4 personer
200 g. tempeh
1 spsk. tamari
1½ spsk. olivenolie
3-4 dråber liquid smoke
lidt chilipulver
salt
peber
1½ dl. quinoa + 2 dl. vand + 1/4 tsk. salt
200 g. gulerødder rengjort vægt
½ bt. purløg
½ bt. basilikum
1½ snack peberfrugt
50 g. ristede græskarkerner
Sådan gør du:
Skyl quinoaen og kog den mør i 2 dl. vand + 1/4 tsk. salt og lad den afkøle.
Del tempehen i 4 stykker og kom dem i en kasserolle med 1 spsk. tamari og fyld op med vand til tempehstykkerne er dækket. Kog tempehen i 10 minutter. Hæld vandet fra og lad tempehen køle af. Bland en marinade af olivenolie, liquid smoke, chilipulver, salt og peber og skær den afkølede tempeh i tern. Vend ternene i marinaden og steg tempehternene gyldne. Efter stegning sættes de til side og køler af.
Rist græskarkernerne på en tør pande ved middel varme til de begynder at knitre. Tag dem af varme og lad dem køle af.
Skræl eller vask gulerødderne og blend dem til de er findelte. Skær snack peberfrugterne i mindre tern. Vask og tør krydderurterne og hak dem fint.
Bland alle ingredienserne sammen og server salaten evt. med en olie-eddike dressing med fint hakket chili i.