Græskarkernesmør

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Øvrige lækkerier

Græskarkernesmør har den smukkeste grønne farve og smager dejligt. Det er nemt at lave og kræver kun 2 ingredienser - ja faktisk kun 1, hvis du vil undgå salt. Jeg spiser rigtig meget tahin, men græskarkernesmør er fantastisk til at variere med. Græskarkerner indeholder bl.a. en del protein, omega 6 og 9 fedtsyrer, magnesium, zink, selen, molybdæn og jern. Græskarkerner indeholder også aminosyren tryptofan, der er forløberen for hormonerne serotonin og melatonin, som spiller en stor rolle for vores humør og søvn. Har du søvnbesvær kan du tænke på at få flere tryptofanholdige fødevarer ind i din kost. Tryptofanholdige fødevarer med meget protein som fx græskarkerner skal gerne spises sammen med lidt kulhydrat, fordi det letter transporten af tryptofan ind i hjernen. Et stykke brød med græskarkernesmør vil i den forbindelse være en god kombination. Du kan læse mere om mad med tryptofan i min artikel Beroligende mad på tallerkenen.

Ingredienser:

1 lille glas

100 g. græskarkerner
et lille drys salt

Sådan gør du:

Rist græskarkernerne forsigtigt på en tør pande ved middel varme til de begynder at poppe. Sluk for varmen og lad kernerne køle af. Kom græskarkernerne i en kraftig blender, minihakker eller foodprocesser sammen med et lille drys salt. Blend til du har en cremet og lækker græskarkernesmør. Det tager lidt tid inden kernerne bliver til en cremet smør, så giv evt. din maskine et par pauser undervejs. Det kan også være nødvendigt at skrabe ned ad siderne og røre lidt rundt i det undervejs. 

Kom græskarkernesmørret i en rengjort beholder og opbevar det på køl. 

Det kan smøres på brød eller bruges som dip til grøntsager. Rører du det op med lidt vand, får du en dejlig dressing til salat eller over pasta, ris, quinoa....

Kilder:

Frida fooddata.dk