Sådan laver du glutenfri surdej
Glutenfri surdej med rismel, vand og sojayoghurt.
I et stykke tid - faktisk i et halvt år har jeg eksperimenteret med at bage med surdej. Og det mest utrolige er, at det er den samme surdej, jeg bruger! Det betyder, at det er lykkes mig at passe og pleje surdejen og ikke glemme den bagerst i køleskabet. Det er lidt utroligt og super godt, for jeg er blevet meget glad for at bage med surdej.
Det giver en helt anden smag, end når man bager med bagepulver, hvilket jeg ellers ofte gør. Det kræver mere planlægning at bage med surdej, fordi der er lang hævetid, men derimod kan bageprocessen deles op i to, og det er jo vildt lækkert at få langtidshævede og nybagte boller til morgen.
En stor gevinst ved at bage med surdej er som nævnt, at smagen bliver anderledes. Smagen får lov at udvikle sig, når dejen hæver i længere tid. Desuden mindkses indholdet af fytinsyre i mel, nødder og kerner, når vi langttidshæver og bruger surdej. Surdej gør dejens pH lavere, hvilket hjælper med at spalte fytinsyren, så de vitaminer og mineraler, der er bundet til fytinsyren frigives.
Opskriften på surdejen har jeg fået fra Mette Marie's Kitchen. Jeg har brugt sojayoghurt for en vegansk version, men du kan også bruge honning som i videoen.
Min surdej er lavet af:
Ingerdienser:
1½ dl. fuldkornsrismel
1½ dl. vand
3/4 spsk. sojayoghurt (Sojade)
Sådan gør du:
Bland først vand og yoghurt sammen og rør herefter rismel i. Stil surdej på køkkenbordet i 3 dage med låget på glasset løst lagt på. Husk at røre i surdejen hver dag.
Efter 3 dage skal surdejen gerne lugte syrlig og være klar til brug.
Efter brug skal du tilsætte lidt ekstra rismel og vand og røre det sammen med surdejen og herefter opbevare den på køl til næste gang, du skal bage. Alt efter temperaturen i dit køkken kan det tage kortere eller længere tid, inden din surdej er klar til brug.
Du skal huske at passe din surdej, og det kan du gøre ved at røre i den hver uge og tilsætter lidt rismel og vand. Ca. 1 gang om måneden kan du tilsætte 1 tsk. sojayoghurt.
Jeg tager ikke dej fra og kommer tilbage i surdejen, fordi jeg gerne vil holde den "ren" og ikke vil have kerner og andet deri. Det fungerer super godt, når bare man husker at fodre den løbende og i særdeleshed, når man tager af den, så der hele tiden er en vis mængede surdej tilbage, der kan sætte gang i det mel og vand, du tilsætter.
Tag gerne din surdej ud af køleskabet ½-1 time før brug, så den kan vågne op og være klar.