Blomkålsgratin

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Blomkål har jeg ikke selv i haven, men det har jeg tidligere haft. Men grønkål. persille og timian er jeg leveringdygtig i, og jeg elsker at lave med med hjemmedyrkede grøntsager, kål og urter. Derfor er det skønt, når jeg kan lave en opskrift, hvor en del af mine hjemmedyrkede urter og kål kommer i. Blomkålsgratin er også dejlig sommermad, der kan spises både lun eller kold. Den er velegnet til buffet, madpakken eller picknickkurven. Server et groft stykke brød, en god (tomat) salat og en perlende drik til, så er alt godt:-)

Ingredienser:

4 personer

1 blomkål
2-3 blade grønkål
½ bundt purløg
1 blok slike tofu (290 g. drænet vægt)
1 dl. røde linser
1 lille stykke frisk chili (efter styrke og smag)
1 dl. sojamælk
1 dl. kokosmælk
2 tsk. sennep
2-3 stilke timian
Salt og friskkværnet peber
75 g. havregryn + 1 ½ spsk. sojamælk + 3 spsk. gærflager + ½ tsk. flagesalt

Sådan gør du:

Kom linserne i en kasserolle og hæld kogende vand over og læg låget på. Lad linserne stå i blød i det varme vand mens grøntsagerne tilberedes.

Fjern blade og det groveste af stokken på blomkålen. Del blomkålen i små buketter og skyl grønkålen grundigt. Fjern de grove ribbe på grønkålen og snit den mellemfint. Skær chilien i små tern. Svits blomkålen i lidt vand på en pande ca. 5 minutter og tilsæt grønkål og chili – svits yderligere 5 minutter.

Skyl timian og purløg og hak purløget fint og tag timianbladene af stilkene.

Blend tofu, kokosmælk, sojamælk, sennep, salt og peber til en glat creme. Hæld vandet fra linserne, skyl dem grundigt og lad dem dryppe godt af.

Rør grøntsagerne sammen med linser, krydderurter og tofucremen. Fordel blandingen i et ildfast fad og bag det i ovnen på 175 grader i 10 minutter. Rør imens havregryn sammen med sojamælk, gærflager og flagesalt til en slags crumble. Når gratinen har bagt de første 10 minutter, fordeles havregryns-crumblen over gratinen og den bages yderligere i 30-35 minutter. Lad gratinen køle lidt af og server gratinen med ekstra sennep, groft brød og evt. tomatsalat til. Pynt med ekstra krydderurter.