Sorghum "risotto"

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Måske er det en tilsnigelse at kalde det risotto, når retten hverken indeholder ris, parmesanost eller hvidvin, men jeg giver det et skud alligevel. Risotto er typisk en lidt tungere ret netop på grund af de hvide ris og rigelige mængder parmesanost. Denne version er derfor lettere, men stadig cremet og med masser af smag fra friske krydderurter og citronskal. En sprød topping skal der også til som kontrast til det bløde og cremede. Har du ikke mod på at lave grønkplschips, kan du nøjes med de ristede græskarkerner, men grønkålschipsene giver lige det sidste pift.

Ingredienser:

3-4 personer alt efter om retten spises som selvstændig ret eller med tilbehør

250 g. hel sorghum
350 g. butternut squash (rengjort vægt)
1 løg
1-2 fed hvidløg
10 blade salvie
30 g. grønkål (uden store ribbe)
1/2 liter vand
1,5 grøntagsbouillonterning
15 g. gærflager
3 spsk. æblecidereddike
frisk kværnet peber
fint revet skræl af 1/2 citron

Topping:
3 spsk. græskarkerner
grøntkålschips (1 bageplade med grønkål i grove stykker og i ét lag + 1 tsk. tamari + 2-3 dråber flydende røg)
rucoalsalat

Sådan gør du:

Hvis du har mulighed for det, så begynd med at sætte den hele sorghum i blød om morgenen eller nogle timer inden, du skal i gang med at lave retten. Alternativt skal du beregne længere tilberedningstid og sikkert også mere væske.

Grønkålschips er gode at lave i forvejen, og du gør det ved grundigt at rengøre så meget grønkål at det dækker en bageplade, når det ligger i ét lag. Grønkålsbladene skal rykkes i grove stykker og gnides med blandingen af tamari og flydende røg. Herefter bages de i ovnen på 150 grader i 10-15 minutter. Vend i dem undervejs og pas på de ikke brænder på. De bliver ikke færdige på én gang, så tag dem ud som de bliver færdige til. De skal være helt sprøde, men ikke brændte. Når de er kølet af, kan de opbevares i en tætsluttende beholder.

Skyl den iblødsatte sorghum grundigt og lad den dryppe lidt af. Skyl salviebladene og grønkål og brug en salatslynge til at få vandet af. Alternativt kan du duppe salvie og grønkål tør med et rent viskestykke. Fjern de grove ribbe på grønkålen og hak herefter begge dele fint og sæt det til side til senere.

Kom løg og hvidløg i en food processor og hak det fint. Kom det i en sauterpande sammen med lidt vand og svits det til løgene begynder at blive klare. Tilsæt den hele sorghum og svits yderligere et par minutter inden du tilsætter ca. halvdelen af vandet, bouillon, æblecidereddike. Rør rundt i blandingen og læg låg på og skru ned for varmen, så det koger stille og roligt. Rør undervejs og tilsæt løbende mere vand.

Skær skallen af butternut squashen og fjern kernerne, hvis det er enden med kernerne du bruger. Skær den i grove stykker og kom den i food processoren og kør til det er findelt. Kom butternut squashen, grønkål og salvieblade i sauterpanden til de øvrige ingredienser og lad retten koge sagte til det hele er helt mørt. Det tager ca. 30 minutter alt i alt, hvis den hele sorghum har stået i blød.

Rist i mellemtiden græskarkernerne ved middelvarme på en tør pande til den begynder at ”poppe”.

Smag retten til med salt, peber og gærflager og server retten med ristede græskarkerner, revet citronskal, knuste grønkålschips og rucola.

Har du ikke en food processor eller lignende kan du hakke løg og hvidløg fint og rive butternut squashen på den grove side af rivejernet.