Vietnamesiske forårsruller med jackfruit og spicy dip

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Vietnamesiske forårsruller eller rispapirsruller er så dekorative og virkelig en fest for øjenen og ikke mindst for smagsløgene. Du har rig mulighed for at lade din kreativitet få frit spil, og du kan komme lige de grøntsager i, som du bedst kan lide. Hvis du ikke kan få fat i jackfruit eller ikke bare gerne vil have noget andet i, kan du bruge tofu eller tempeh i stedet. For den ultimative smagsoplevelse er en god dip altafgørende, så snyd dig ikke for den spicy dip.

Ingredienser:

10 stk.

Peanutsauce:
1 spsk./30 g. peanutbutter
1 spsk./30 g. cocosaminos eller tamari (tamari er mere salt end cocosaminos)
2 spsk./30 g. sød chilisauce
1 spsk./25 g. kokosmælk
2 spsk./30 g. vand
1 cm. ingefær
frisk chili efter smag
knap 1/2 stængel citrongræs (den hvide del) den grønne del kan du bruge til en skøn kop te
1 fed hvidløg

Jackfruit:
1 glas jackfruit (260 g. drænet vægt)
2,5 spsk. af peanutsaucen
1 spsk. vand

Fyld:
Du kan bruge oceaner af forskelligt fyld, så vælg det du allerbedst kan lidt og vær gerne rundhåndet med skønne krydderurter fx koriander, purløg, mynte og basilikum.

1 lille bolchefarvet rødbede
1 stor gulerod
1/4-1/2 lilla spidskål alt efter størrelse
1 avokado
1/2 agurk
rucola
1 snack peberfrugt
lidt edamamebønner
frisk chili
1/4 mango
sesamfrø
1/2 bt. friske koriander
1/2 bt. purløg

Sådan gør du:

Sauce:
Riv eller hak hvidløget helt fint og hak ligeledes chilien helt fint. Mas citrongræsstænglen med den flade side af kniven og hak den herefter meget fint.

Kom alle ingredienser til saucen i en skål og rør det godt sammen. Stil saucen på køl til rullerne er klar. Saucen kan sagtens laves dagen før og holder sig fint på køl et par dage i en tætsluttende beholder.

Jackfruit:
Lad jackfruiten dryppe godt af i en si. Skær den faste stok af og hak den fint. Del trævlerne fra hinanden og svits det på panden sammen med sauce og vand til saucen er suget op af jackfruiten. Stil det til side og lad det køle helt af, inden det kommes i rullerne.

Fyld:
Alle grøntsager og mangoen vaskes/rengøres. Peberfrugt, agurk (fjern det bløde i midten) og gulerod skæres i tynde strimler. Rødbeden i tynde skiver og spidskålen snittes ultrafint. Avokado og mango skæres i tynde både eller skiver.

Har du et mandolinjern er det meget velegnet til både at lave tynde strimler af gulerod, tynde skiver rødbede samt super fint snittet kål. Ellers find en skarp kniv og lidt tålmodighed frem.

Når alt fyld til rullerne er klargjort dyppes et ark rispapir ad gange i vand ca. 5 sekunder, hvorefter det lægges på et skærebræt og glattes helt ud med hænderne. Fyldes placeres ca. i midten og undgå at komme fyldet helt ud til kanten, for så kan rullen ikke lukkes i enderne.

Fold rispapiret ind over fyldet og vær opmærksom på at rulle stramt til uden at rykke rispapiret i stykker. Fold siderne ind over og rul igen til du har lavet en forårsrulle.

Det er lidt svært at forklare på skrift, så prøv at se videoen her

Hun viser også, hvordan man gør, hvis du gerne vil have at noget af fyldet skal vises særligt frem. Det bliver nemlig super dekorativt, og det har jeg forsøgt at gøre med edamamebønner og rødbedeskiver, som du måske kan se på billedet.