Tomatsuppe

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Tomatsuppe er let at lave og kan være meget mættende og nærende, når den peppes lidt op med linser og (endnu) flere grøntsager. Hemmeligheden bag en god tomatsuppe er også, at den syrlige smag fra tomaterne afbalanceres med lidt sødt, som i dette tilfælde er gulerødder, svitsede løg og en anelse sojafløde. Du må meget gerne komme en ordentlig portion friske krydderurter ovenpå og serverer et groft stykke brød til, så er måltidet fuldendt.  

Ingredienser:

4 personer

2 mellem løg ca. 200 g. renset vægt
1 stor gulerod ca. 125 g. skrællet vægt
2 fed hvidløg (flere hvis du har lyst)
1 flaske (690 ml.) tomatpassata
6 dl. liter vand
1 1/2 dl. ajvar mild
½ dl. soja- eller mandelfløde (kokosmælk kan sikkert også bruges)
2-3 grøntsagsboullionterninger (smag dig frem)
1½ dl. røde linser
½ tsk. kokosolie til svitsning
3/4 tsk. kanel
salt og peber
3/4 tsk. chili eller efter smag

Sådan gør du:

Skyl linserne grundigt i en sigte og lad dem dryppe lidt af. Skær løg og gulerod i tern og pres hvidløget. Smelt kokosolien og svits løg og hvidløg til løgene er klare. Tilsæt gulerod og lad det svitse yderligere et par minutter. Kom tomatpassata, vand, linser, chili, kanel og boullionterninger i gryden og bring suppen i kog. Lad den koge sagte i ca. 20 minutter til linserne er møre. Blend suppen og rør fløden i - smag til med salt og peber.

Serveres med friske krydderurter fx timian eller basilikum, en smule fløde på toppen og groft brød.