Linsesauce med bagt rodfrugtmos
Der er virkelig gang i en stor mængde grøntsager i denne ret, så du får tanket op med både grønne proteiner og grøntsager. Det er en god måde at lave mad til flere og retten kan gøre sig fint på et buffetbord - evt i små ildfaste skåle, så hver gæst kun får en mindre portion. Skøn, mættende og varmende efterårs- og vintermad.
Ingredienser:
6 personer
Linsesauce:
200 g. champignon
250 g. hokkaidogræskar eller sød kartoffel
1 mellem løg
1-2 fed hvidløg
50 g. valnødder
500 g. mosede tomater
2 dl. røde linser
3 spsk. tamari
2 tsk. oregano
2 tsk. basilikum
½ tsk. chili eller efter smag
3/4 tsk. salt
frisk kværnet peber
2-3 spsk. gærflager (til at drysse over)
kokosolie til svitsning
Rodfrugtmos:
700 g. kartofler (skrællet vægt)
200 g. pastinak (skrællet vægt)
100 g. knoldselleri (skrællet vægt)
2 spsk. olivenolie
3 spsk. sojamælk eller anden usødet plantemælk
2 spsk. gærflager
1 tsk. salt
frisk kværnet peber
oregano og flagesalt til pynt
Sådan gør du:
Rodfrugtmos:
Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde. Tilsæt vand så det lige dækker rodfrugterne. Kog dem møre og undgå at komme salt i vandet.
Hæld vandet fra og mos rodfrugterne med olivenolie og sojamælk. Smag mosen til med salt, peber og gærflager.
Linsesauce:
Begynd med at sætte linserne i blød, mens du tilbereder grøntsagerne. Linser behøver ikke stå i blød før de bruges, men jeg synes, de er lettere at skylle rene, hvis de har stået lidt i blød. Tilberedningstiden mindskes også.
Skyl dem herefter grundigt og lad dem dryppe godt af.
Skær løget i små tern og hak eller riv hvidløget fint. Rengør champignonerne og skær dem i skiver. Vask hokkaidogræskaret, skær eventuelle knaster af og fjern kernerne i midten. Hokkaidogræskar skal ikke skrælles. Skær herefter græskaret i små tern og hak valnødderne lidt groft.
Kom lidt kokosolie i en sauterpande, tilsæt løg og hvidløg og svits til løgene bliver klare, men ikke brune. Tilsæt champignon og græskar og svits yderligere et par minutter. Tilsæt linser og mosede tomater, tamari samt krydderier og lad retten simre under låg til linser og græskar er næsten mørt. Det tager ca. 15 minutter. Rør i det undervejs og tilsæt tilsidst valnødder.
Kom linsesaucen i et smurt ildfast fad eller små ildfaste skåle, drys med gærflager og kom rodfrugtmosen ovenpå. Pynt tilsidst med oregano og lidt flagesalt.
Bag retten i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter.
Serveres med en let salat eller lidt syltede grøntsager som rødbede og asier.