Knækbrødsskåle med bagt sommergrønt og miso-tahin dressing

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Knækbrødsskåle:

Ingredienser:

100 g. kikærtemel
50 g. kokosfibermel
5 g. loppefrøskaller
25 g. hørfrø
50 g. sesamfrø
25 g. solsikkekerner
½ tsk. salt
1½ dl. vand
2 tsk. tørret brændenælde (kan undlades)

Sådan gør du:

Kom alle de tørre ingredienser i en skål og rør dem sammen. Tilsæt vand og rør dejen sammen. Del dejen i 6 lige store dele, og pres dejen ud i små tærteforme med løs bund. Bag tærterne i ovnen på 175 grader i 35-40 minutter.

Lad tærterne køle helt af og pres dem forsigtigt ud af formene og løsn bunden med en skarp kniv.

Fyld herefter skålene med først rucola, frisk spinat eller baby leaves, kom de bagte sommergrøntsager oven på og pynt med ekstra krydderurter og evt. afskallede hampefrø. Server dressingen til.

Bagt sommergrønt:

Ingredienser:

4 tomater
1 mellem løg
1-2 fed hvidløg
1 squash
1 rød peberfrugt
200 g. blomkål
½ potte krydderurt fx basilikum, persille, bredbladet persille eller oregano eller en blanding af krydderurter
1 spsk. olivenolie
½ spsk. æblecidereddike
salt og frisk kværnet peber
chilipulver eller frisk chili efter smag

Sådan gør du:

Del blomkålen i små buketter og skær de øvrige grøntsagerne i semi-grove tern bortset fra hvidløget som hakkes eller rives fint. Krydderurterne hakkes groft og det hele blandes med olie, eddike, salt, peber og chili.

Kom grøntsagerne i et ildfast fad og bag dem i 45 minutter på 175 grader. Rør i fadet et par gange undervejs.

Miso-tahin dressing:

Ingredienser:

4 tsk. tahin
6 tsk. lys rismiso
6 tsk. vand

Sådan gør du:

Rør det hele sammen til en cremet dressing.

Linsebøffer med peberfrugt

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Der findes en del forskellige vegetariske og veganske bøffer, man kan købe i butikkerne, og som også smager rigtig godt. Det kan dog være svært at finde nogle, der er glutenfri og ikke har alt for lange ingredienslister. Så er det heldigt, at en portion linsebøffer ret hurtigt kan trylles frem. Jeg synes, de er super gode i en burger eller til alverdens salater. Skal det være rigtig sommerligt, kan bøfferne spises sammen med Klassisk kartoffelsalat eller med en Broccoli-blomkåls couscous. Velbekomme!

Ingredienser:

10 stk.

150 g. røde linser
1½ dl. vand.
150 g. rød peberfrugt
1 lille løg
1 fed hvidløg
3/4 tsk. salt
2 spsk. mild taco sauce
peber
1½ tsk. paprika
3/4 tsk. chili
35 g. quinoamel
1½ tsk. loppefrøskaller
lidt olivenolie til pensling

Sådan gør du:

Kom linserne i en si og skyl dem meget grundigt. Kom herefter linserne i en kasserolle med 1½ dl. vand. Kog linserne sagte til de har suget vandet til sig - det tager ca. 10 minutter. Lad linserne køle af.

Skær løg, hvidløg og peberfrugt i grove tern. Kom løg og hvidløg i en minihakker eller lignende og hak det fint. Tilsæt peberfrugt og kør kortvarigt, så peberfrugten også hakkes. Peberfrugten skal ikke hakkes for fint, så undgå at blende for meget.

Bland hakket løg, hvidløg og peberfrugt med linserne og tilsæt de øvrige ingredienser. Smag farsen til og sæt den på køl ca. 30 minutter.

Beklæd en bageplade med bagepapir og lav 10 cirkler med olivenolie, der hvor du vil placere bøfferne. Form herefter farsen til bøffer, og placer dem oven på olie-cirklerne. Pensl herefter bøfferne på oversiden. Farsen er ret blød, så det er lettere at pensle bagepapiret end at vende bøfferne for at få olie på begge sider.

Bag dem i ovnen i 30 minutter og vend dem efter 20 minutter, så de kan få skorpe på begge sider.

One pot linse- og quinoagryde

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Der er mange forskellige krydderier i retten, som giver retten intens smag og varme til kroppen. One pot gryder er lette at lave netop fordi, alle ingredienser kommes i samme gryde og står og passer sig selv det meste af tiden. Der er mange variationsmuligheder, når du laver one pot gryder, og du kan tilpasse dem alt efter, hvad du har i køleskabet, skuffer og skabe. Lige som supper er one pot gryder gode at lave, når der er råvarer, der trænger til at blive brugt.