Grovboller med græskarkerner

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Disse boller er mine favoritter for tiden, og jeg har efterhånde bagt dem en del gange. Når man bager med bagepulver går det hurtigt fra idé til resultat, og derfor kan du i løbet af ingen tid sætte tænderne i en nybagt bolle, der smager. Bollerne er perfekte på morgenbordet, men jeg bruger dem også ofte i madpakken. 

Squashmuffins

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Squash er en grøntsag, der kan bruges i bagværk, juice og til mange forskellige retter. Jeg bruger også squash i smoothies, hvor de er med til at give en cremet konsistens. Desuden er de ret smagsneutrale, hvilket er en fordel, hvis smoothien skal serveres for grøntsagsforskrækkede personer. En squash-klassiker er naturligvis squashkage eller muffins, så sådan en opskrift får du her. For mere squash-madinspiration kan du søge på squash i søgefeltet her på siden. Du kan f.eks. finde disse opskrifter: Knækbrødsskåle med bagt sommergrønt, Linsesalat med squashspaghetti og Squashfrikadeller.

Langtidshævede glutenfri grovboller med surdej

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Jeg bager næsten udelukkende boller med bagepulver, fordi jeg synes, jeg opnår det bedste resultat. Jeg har dog længe haft lyst til at give bagning med surdej en ekstra chance, for det giver en lækker smag og brødet bliver mere næringsrigt. Første gang jeg bagte disse boller, brugte jeg udelukkende surdej, men jeg synes bollerne hævede for lidt og blev for flade. I andet forsøg har jeg tilsat en anelse gær, og det har gjort en forskel. Jeg er klar på meget mere surdejsbagning!

Ingredienser:

10-12 stk.

6 dl. vand
2 g. gær
10 g. loppefrøskaller
15 g. chiafrø
50 g. solsikkekerner
1/2 dl. surdej
1/2 dl. sojayoghurt - mandelyoghurt vil sikkert også fungere
1/2 tsk. sukker
3/4 tsk. salt
100 g. havregryn
50 g. teffmel
100 g. quinottomel
100 g. rismel

Sådan gør du:

Opløs gæren i vandet og tilsæt loppefrøskaller, chiafrø og solsikkekerner og rør grundigt rundt. Lad blandingen hvile i ca. 10 minutter og tilsæt herefter surdej, sojayoghurt, sukker, salt og havregryn og rør igen grundigt i blandingen. Til sidst røres melet i og dejen røres godt sammen, inden den tildækkes og stilles i køleskabet i 12 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og lad det stå på køkkenbordet i 2 timer, inden du med fugtige hænder former 10-12 boller af dejen. Pynt bollerne med solsikkekerner og bag dem i ovnen på først 225 grader i 10 minutter og herefter i 30 minutter på 200 grader.