Toptun dit immunforsvar

Sendt til Tanker om lidt af hvert

Toptun dit immunforsvar trinevesteraa.dk
Vi har nok haft perioder, hvor vores immunforsvar ikke var helt i top. Et svækket immunforsvar kan hurtigt betyde en ond cirkel, hvor en infektion svækker immunforsvaret, hvilket resulterer i endnu dårligere modstandskraft, som igen kan gøre os lette ofre for endnu en infektion.

Man siger ofte, at det bedste forsvar er et angreb, men i forbindelse med immunforsvaret gælder det om at forebygge og opbygge modstandskraft.

Det er ikke kompliceret at styrke sit immunforsvar, men det kan nogle gange være en udfordring at gøre de gode ting for sig selv i en travl hverdag.

Der er flere områder, vi kan rette vores opmærksomhed imod, og du ved sikkert bedst, hvor du har dit svageste punkt, som trænger til at blive taget hånd om. 

  • humør 
  • stress 
  • søvn 
  • sund kost – undgå sukker 
  • frisk luft, lys og motion 
  • tilskud af vitaminer og mineraler

Humør:
Du har sikkert prøvet at føle dig dårligt tilpas og have mest lyst til at krybe under dynen. Men så sker der et eller andet, som gør dig rigtig glad, spændt eller du synes er sjovt. Wupti så forsvinder symptomerne eller de svækkes. Modsat så kan lidt utilpashed blive meget værre, hvis vi bliver kede af det eller er trist.

Undersøgelser viser, at forbindelsen mellem psyke, nervesystem og immunforsvar (PNI) spiller en rolle for immunforsvaret. Derfor er et lyst sind, godt humør og latter et stort skridt på vejen mod at være sygdomsfri.

Stress:
Stress af den langvarige slags er ikke godt for noget, heller ikke immunforsvaret. Når vi er stressede øges indholdet af adrenalin og kortisol i blodet, hvilket svækker immunforsvaret og gør os mere modtagelige over for smitte.

Søvn:
Mangel på søvn og hvile svækker immunforsvaret. Vores autonome nervesystem er inddelt i sympatikus (speederen) og parasympatikus (bremsen) og immunforsvaret fungerer bedst i de perioder, hvor det parasympatiske nervesystem dominerer som under hvile, meditation, søvn, afspænding mm. Derfor er en god nattesøvn vigtig, når du vil holde snot og hoste fra døren.

Frisk luft, lys, motion:
Luft ud selv om der er koldt. Lufter vi ikke ud giver det større grobund for spredning af bakterier, når mange mennesker er sammen fx på arbejdspladsen eller i skoler/institutioner. Og kom selv ud i den friske luft og rør dig og sug til dig af det lys der er i den mørke tid.

Det er alt sammen med til at holde dig i gang og humøret oppe.

Sund kost:
Der er ikke noget nyt i, at vi skal spise sundt og varieret for at holde os sunde. Der er heller ikke noget nyt i, at det er bedst at begrænse indtaget af sukker. Men at indtaget af sukker kan svække vores immunforsvar i op til flere timer, er måske nyt for flere af os. Det gælder ikke kun for slik og kage, men også for indtaget af frugt og juice. Derfor er det ikke den bedste løsning, at gå amok i appelsiner eller appelsinjuice for at optimere sit C-vitamin niveau. Her er det en bedre løsning at tage et tilskud af C-vitamin.

Vitaminer og mineraler:
Flere vitaminer og mineraler spiller en rolle for et velfungerende immunforsvar.

A-vitamin har betydning for vores slimhinder. Slimhinderne er en af del af vores beskyttelse mod bakterier og virus. Mangler vi A-vitamin kan vi lettere blive forkølede.

Der er mulighed for at nedsætte forekomsten af luftvejsinfektioner ved at indtage D-vitamin.

C-vitamin virker beskyttende mod bakterier og virus og kan øge indholdet af glutathion, som er en stærk antioxidant. Glutathion medvirker til immunforsvarets effektivitet.

B-vitaminer er en gruppe på 8 forskellige b-vitaminer, men de har alle indflydelse på et velfungerende immunforsvar. B-vitaminer arbejder sammen, og derfor skal de ikke indtages i større mængder enkeltvis. Et B-kompleks er en god løsning og i multivitaminer er de også repræsenteret samlet.

Selen stimulerer immunforsvarets T-celler og makrofager, som bekæmper virus og bakterier.

Zink forhindre væksten af virus og er særdeles vigtigt for vores thymuskirtel, som spiller en central rolle for immunforsvaret.

Vores mave og tarm må vi ikke glemme, for her befinder en stor del af vores immunforsvar sig. Et tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) kan være fornuftigt. Har du fået penicillin, er det vigtigt at opbygge den gode mikrobiota (tarmflora) med probiotika. 

Kilder:
Michael T. Murray m.fl.: The encyclopedia of naturel medicine”, s. 169-182 + 435-441.
Henrik Dilling: ”Lev sundt med vitaminer og mineraler”