Citrusfrugter - sundhed med juleduft

Sendt til Tanker om lidt af hvert

Citrusfrugter trinevesteraa.dk

Nu er der sæson for appelsiner, clementiner og manderiner. Lige som så meget andet frugt og grønt smager citrusfrugterne
bedst, når de er i sæson. Det er nu, de er sødest og mest saftige. Derfor spiser jeg ikke mange citrusfrugter på andre
tidspunkter på året, så det er gensyns gælde, når jeg som nu sætter tænderne i en clementin.

Citrusfrugter dufter også dejligt.... af jul.

Citrusfrugter indeholder en del C-vitaminer. En appelsin indeholder omkring 60 mg. C-vitamin pr. 100 g., clementiner og manderiner omkring 36 mg. pr. 100 g.

 

 

Citroner har også et pænt C-vitamin indhold - nemlig ca. 49 mg. pr. 100 g. En nem måde at få citron på i det daglige kan du se her.

Citrusfrugter indeholder flere fytokemiske stoffer, som er dem, der giver farve til frugt og grønt og påvirker vores organer og sanser. Det er de fytokemiske stoffer, der giver løg, hvidløg og kål den karakteristiske lugt. Det er også dem, der giver den skønne duft af citrusfrugter.

Mange fytokemiske stoffer virker som antioxidanter, der hjælper med at beskytte os mod frie radikaler, der kan lave skader på kroppens celler.

Undersøgelser peger på, at de fytokemiske stoffer fra bl.a. citrusfrugter er med til at beskytte mod kræft og hjerte-karsygdomme samt styrker immunforsvaret. 

I forhold til hjerte-karsygdomme ses den beskyttede effekt i at mindske oxidationen af LDL-kolesterol, mindske sammenklæbning af blodplader og udviddelse af blodårene. 

I forhold til kræft ser det ud til, at de fytokemiske stoffer kan forhindre kræftceller i at dele sig.

Inflammation (betændelsestilstande) har kroppen brug for i kontrolleret mængde. På den måde bekæmper kroppen infektioner. Bliver inflammationen i stedet kronisk kan det fx føre til leddegigt. Fytokemiske stoffer (flavonoider) fra citrusfrugter ser i nogle undersøgelser ud til at kunne hæmme inflammationsfremmende processer i kroppen

Citrusfrugter indeholder desuden limonen, som støtter leverafgiftningen.

Der kan således være flere grunde til at sætte tænderne i citrusfrugter.

PS: Der er fytokemiske stoffer i en lang række fødevarer, så som altid gælder det om at spise varieret for på den måde at få mest muligt at de gode sager.

Kilder:
Helena Nyblom: Superfoods
Richard Béliveau og Denis Gingras: Kost mod kræft
Update on uses and properties of citrus flavonoids: new findings in anticancer, cardiovascular, and anti-inflammatory activity - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18593176
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_search.asp