Grøntsagsgalette med rødbede og sød kartofler

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

I sommers postede jeg en blomkålsgalette her på bloggen, og nu vi er kommet godt og grundigt ind i efteråret, er det tid til en galette med rodfrugter. Jeg har brugt rødbede og sød kartoffel, som giver masser af farve. De søde rodfrugter har smagsmæssigt brug for noget modspil, så jeg har tilsat dijon sennep og peberrod til cremen. Du kan selvfølgelig vælge at skrue op og ned for den stærke smag alt efter dine smagsløg. Jeg synes, det er en vild lækker og forholdsvis let ret at lave, som er dekorativ og godt kan give lidt street credit, når den kommer på bordet. 

Ingredienser:

Bund:
1,5 dl. vand
1,5 tsk. loppefrøskaller
100 g. rismel
50 g. kikærtemel
50 g. havremel
1 spsk. tahin
1/2 tsk. salt

Fyld:
1 pakke silke tofu 290 g. drænet vægt
1 lille løg
3/4 tsk. salt
friskkværnet hvid peber
3 tsk. revet peberrod
¾ tsk. dijon sennep
140 g. rødbede
100 g. sød kartoffel
25 g. græskarkerner

Sådan gør du:

Bund:
Rør loppefrøskaller og vand sammen og lad det stå til det danner en tyk gelé. Kom alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt tahin og blandingen med vand og loppefrøskaller og rør det hele godt sammen. Ælt til sidst dejen med hænderne. Lad dejen hvile, mens du laver fyldet.

Fyld:
Hæld vandet fra silketofuen og kom den i en blender sammen med løg, salt, peber og peberrod. Du kan evt. skære løget i grove tern, inden det kommes i blenderen. Blend til du har en glat creme.

Skær rødbede og sødkartoffel i meget tynde skiver på et mandolinjern eller med en kniv. Det er vigtigt at skiverne bliver tynde, så grøntsagerne bliver ordenligt bagt.

Rul dejen ud i en cirkel på et stykke bagepapir – drys lidt mel over dejen, så den ikke hænger i kagerullen. Cirklen skal have en diameter på ca. 32 cm.

Fordel halvdelen af cremen over dejen, men undlad 1,5 cm. rundt langs kanten. Fordel grøntsagsskiverne lagdelt oven på cremen i et pænt mønster. Jeg har lagt rødbede yderst og sødkartoffel inderst i en spiral. Fordel resten af cremen over grøntsagerne og fold dejen ind over fyldet hele vejen rundt, så dejen dækker ca. 2 cm. rundt i kanten. Bag galetten i ovnen på 175 grader i 40 minutter.

Drys græskarkernerne over galetten, når den har bagt i 30 minutter og lad dem bage med de sidste 10 minutter.

Lad galetten køle lidt af og drys med persille inden servering.