An apple a day keeps the doctor away

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Sådan lyder ordsproget, og der er nok en grund til at ordsproget er opstået. Det giver i hvert fald mening, når vi kigger nærmere på, hvilke fordele der er ved at spise æbler.

Ud over de smager godt og kan bruges både i det søde som salte køkken, så indeholder de fibre og fytokemikalier (farvepigment i frugt og grønt).

Fibre:

Æbler indeholder kostfibre -  både opløselige og uopløselige. Opløselige fibre danner en form for gelé i maven, som gør at mavesækken tømmes langsommere. Derved holdes blodsukkeret mere stabilt, og man føler sig mæt længere. Pektin er en af de opløselige fibre, og pektins gelédannende virkning udnytter vi, når vi laver marmelade og syltetøj.'

Vegetabilske proteiner

Sendt til Tanker om lidt af hvert

Vegetabilske proteiner

Et af de første spørgsmål jeg ofte mødes med, når jeg fortæller, jeg er vegetar er: "Jamen får du så nok proteiner?" (Kort efter kommer spørgsmålet: "Jamen hvad spiser du så juleaften?")  De andre 364 dage i året er åbenbart ligegyldige:-) Nå spøg og spydighed til side!

Hvad, hvordan og hvorledes?

Proteiner kaldes også kroppens byggesten og indgår i alle kroppens celler. Proteiner er vigtige for muskler, knogler og bindevæv, men de transporterer også stoffer rundt i blodet og er en del af immunforsvaret. Proteinerne har mange flere opgaver i kroppen, så det her er bare nogle af dem.