Modstridende kostråd

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

For noget tid siden blev jeg spurgt om, hvad man skal stille op med alle de forskellige kostråd? Den ene dag skal man spise det ene, den næste dag er det nærmest giftigt. Kender du den problematik? Jeg gør i hvert fald!

Det er nemlig et rigtigt godt spørgsmål, og hvad søren man skal stille op med de modstridende oplysninger? Skal vi bare læne os tilbage, og gøre som i de gode gamle dage? Eller kan vi bruge forvirringen til noget?

Brug urte-te i din smoothie

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Jeg har de seneste år lavet et utal af smoothies i forskellige variationer. Ens for dem alle er, at jeg altid har brugt plantemælk i dem. Jeg har vekslet mellem ris-, soja- og mandelmælk. Quinoa- og sesammælk har jeg også brugt, men de er lidt for søde til min smag.

Jeg har også altid tænkt en del over den ernæringsmæssige værdi eller mangel på sammen i de produkter. Jeg synes, de er et super alternativ, når man gerne vil/skal leve uden mælk, men det er en forarbejdet og langtidsholdbar fødevare, som for nogle varianters vedkommende også påvirker blodsukkeret uhensigtsmæssigt. Derfor synes jeg, det er godt at begrænse brugen af dem. Det er selvfølgelig en anden snak, hvis man laver dem selv, men her tænker jeg på de købte varianter. 

Da en af mine søde kollegaer i Helsehjørnet fortalte, at hun ofte brugte urtete i sin smoothie istedet for plantemælk, måtte jeg afprøve det. Jeg troede faktisk ikke, urtete ville give en god konsistens. Jeg forventede, den ville blive iset og pjasket, men jeg tog fejl, gjorde jeg!

Det fungerer helt perfekt. Færdig, slut!

Jeg har brugt brændenældete, som har mange gode egenskaber - læs mere om det i næste uge her på bloggen.

Lad bare teen trække rigeligt og lad den afkøle lidt først. Det gør ikke noget om den er lunken. Så prøv at ersattte din favorit plantemælk med din favorit urtete, du bliver ikke skuffet:-)

An apple a day keeps the doctor away

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Sådan lyder ordsproget, og der er nok en grund til at ordsproget er opstået. Det giver i hvert fald mening, når vi kigger nærmere på, hvilke fordele der er ved at spise æbler.

Ud over de smager godt og kan bruges både i det søde som salte køkken, så indeholder de fibre og fytokemikalier (farvepigment i frugt og grønt).

Fibre:

Æbler indeholder kostfibre -  både opløselige og uopløselige. Opløselige fibre danner en form for gelé i maven, som gør at mavesækken tømmes langsommere. Derved holdes blodsukkeret mere stabilt, og man føler sig mæt længere. Pektin er en af de opløselige fibre, og pektins gelédannende virkning udnytter vi, når vi laver marmelade og syltetøj.'

Flere artikler ...