Sådan kan du få mere grønt på tallerkenen

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert


600 g. frugt og grønt kan godt virke som meget, særligt hvis størstedele af det skal indtages på 1-2 måltider. Derfor er der god ræson i at få delt grøtsager og frugt ud over alle dagens måltider.

Anbefalingerne siger 600 g. dagligt, og her skal du have in mente, at det betyder ca. 400 g. grøntsager og ca. 200 g. frugt. Frugt er sundt, men det indeholder også frugtsukker, og selvom det er sundere end almindeligt sukker, skal vi ikke spise uhæmmet af det.

Mange af os er ikke vant til at spise grøntsager til alle dagens måltider. Men ved at fordele grøntsagerne ud over dagen, er det slet ikke så uoverskueligt et projekt, som du måske synes.

De 600 g. er måske ikke det optimale. Flere steder kan man læse, at mængden med fordel kan være endnu større. Men 600 g. er et udmærket sted at begynde og dobbelt så meget, som de 300 g. danskerne i gennemsnit spiser!

Hvordan gør jeg det så??

Du kommer ud af starthullerne ved at have grøntsager (og frugt) på tallerkenen til hvert måltid. Til frokost og aftensmad skal halvdelen af din tallerken være grøntsager - men selvfølgelig også gerne til andre måltider.

Hvis du tænker, at du slet ikke kan spise så mange grøntsager så tænk på, at grøntsagerne ikke kommer oveni. De skal erstatte noget af det, du allerede spiser fx brød.

Og så til lidt hurtige tips:

  • Laver du smoothies så kom frossen spinat eller brocciolibuketter i.
  • Spiser du brød til morgen og frokost, så ersat noget af brødet med fx en salat, lidt avokado eller peberfrugt og gulerødder i stave.
  • Lav ekstra grøntsager til aftensmaden, så der er til madpakken næste dag.
  • Klargør grøntsager til at par dage ad gangen, så du ikke behøver hakke og snitte hver dag.
  • Suppler med grønt fra fryseren. En wokret kan hurtigt trylles frem på den måde.
  • Kom grøntsager i supper, gryderetter og i fars. Grøntsagerne kan evt. blendes først.
  • Husk også grønt til mellemmåltider fx grøntsagsstave eller en hurtig lille salat
  • Sidst men ikke mindst: Varier de grøntsager du spiser og tilberedningen af dem, så du ikke kører træt i det.