Udskriv

Jeg er stor fan - en hyldest til bælgfrugter

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Bælgfrugter trinevesteraa.dk

Som overskriften siger, så er jeg stor fan af bælgfrugter. Som vegetar er jeg næsten tvangsindlagt til at kunne lide bælgfrugter, vil du måske mene, men det er ikke af nød, jeg spiser dem.

Jeg spiser bælgfrugter, fordi jeg synes, de smager godt og mætter. De kan varieres i det uendelige og så har de mange gode egenskaber.

 Næringsindholdet varierer alt efter typen af bælgfrugter. Et par eksempler kan være:

Røde linser pr. 100 g:
Protein: 27,3 g
Fedt: 2,0 g.
Kulhydrat: 58,5 g.
kostfibre: 6,2 g.

Sojabønner:
Protein: 35,8 g.
Fedt: 18,4 g.
Kulhydrat: 34,0 g.
Kostfibre: 16,6 g.

Desuden indeholder bælgfrugter nogle vitaminer og mineraler - hvilke og hvor mange afhænger igen af typen af bælgfrugter.

Noget af det allermest interessante ved bælgfrugter er, at de indeholder resistent stivelse. Resistent stivelse er stivelse, der er blevet resistent over for bugspytkirtelenzymet amylase. Det betyder, at stivelsen ikke nedbrydes i tyndtarmen og påvirker blodsukkeret. Resistent stivelse nedbrydes først af enzymer fra tyktarmens bakterieflora og er med til at danne kortkædede fedtsyrer (også kaldet SCFA - Short Chain Fatty Acids), som er vigtige for tarmens sundhed og giver energi til kroppens celler. 

Bælgfrugter indeholder desuden opløselige fibre, der nedsætter mavesækkens tømningshastighed, så vi holder os mætte længere. Fibrene gør også, at glukose optages langsommere, hermed bliver blodsukkerstigningen langsommere og mere stabil.

Så opsummeret kan man sige, at de har et højt proteinindhold samt masser af fibre og resistent stivelse til mæthed og sund fordøjelse.

Måske synes du, det er besværligt at tilberede bælgfrugter? Og måske synes du, de er lidt hårde ved maven? Men det findes der råd for, som du kan læse om i min artikel Få god bønne-karma.

Jeg kommer med flere opskrifter med bælgfrugter i nærmeste fremtid, men indtil da kan du finde inspiration på bloggen og eventuelt i disse to opskrifter:

Hokkaido smørepålæg

Kilder:

Probiotika

Røde linser

Sojabønner

Stivelse og dets egenskaber

 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér