Græskarkernesmør

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Øvrige lækkerier

Græskarkernesmør har den smukkeste grønne farve og smager dejligt. Det er nemt at lave og kræver kun 2 ingredienser - ja faktisk kun 1, hvis du vil undgå salt. Jeg spiser rigtig meget tahin, men græskarkernesmør er fantastisk til at variere med. Græskarkerner indeholder bl.a. en del protein, omega 6 og 9 fedtsyrer, magnesium, zink, selen, molybdæn og jern. Græskarkerner indeholder også aminosyren tryptofan, der er forløberen for hormonerne serotonin og melatonin, som spiller en stor rolle for vores humør og søvn. Har du søvnbesvær kan du tænke på at få flere tryptofanholdige fødevarer ind i din kost. Tryptofanholdige fødevarer med meget protein som fx græskarkerner skal gerne spises sammen med lidt kulhydrat, fordi det letter transporten af tryptofan ind i hjernen. Et stykke brød med græskarkernesmør vil i den forbindelse være en god kombination. Du kan læse mere om mad med tryptofan i min artikel Beroligende mad på tallerkenen.

Peanutkaramelbarer

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Øvrige lækkerier

Der findes et utal af barer med peanuts, men det afholder ikke mig for at komme med et bud på endnu én. Der er noget uimodståeligt i kombinationen af chokolade, peanuts og dadelkaramel, og det er muligvis årsagen til, at der findes så mange forskellige varianter. Jeg har valg at lave bunden af hampefrø, valnødder og græskarkerner, så barer også indeholder sunde fedtsyrer. Frø, nødder og kerner er desuden gode kilder til vitaminer, mineraler og protein. Så alt i alt er der flere grunde til, hvorfor du straks må i gang med at lave barerne.

Havregrynskugler med lime og matcha

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Øvrige lækkerier

Det er lige ved og næsten... Julen står i allerhøjeste grad i for døren og for mange af os, betyder det også rigtig meget skøn mad og konfekt. Samlet set kan julen være en udfordring for blodsukkeret (og meget andet:-)), derfor kan det være dejligt med en opskrift på noget lækkert, der ikke påvirker blodsukkeret helt så meget.

Der findes mange forskellige typer af sødemidler. Det jeg helst selv vil bruge er frugt og tørret frugt, fordi det er det mest naturlige og indeholder vitaminer, mineraler og ikke mindst fibre. Dernæst kan jeg godt lide kokosblomstsukker- og sirup, fordi det smager lækkert og påvirker blodsukkeret lidt mindre. Dog skal det efter min mening ikke indtages i alt for store mængder, da det vil belaste blodsukkeret. Jeg har skrevet en artikel til bladet Naturli om netop blodsukker og sødemidler, som du kan læse på www.naturli.dk.

Konfektkugler af den ene eller anden slags er gode at have på lager til den lille sult eller til en hyggestund. I denne opskrift har jeg brugt matcha og lime til at give en frisk smag og farve. Kuglerne indeholder både cashewnødder og kikærter for både at give mæthed og mindske blodsukkerudsving. Opskriften finder du sammen med ovenstående artikel på www.naturli.dk