Træstammer

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Øvrige lækkerier


Uha, uha det her er farlige sager! Træstammer lavet af kogte sorte bønner, mandelmel og dadler over trukket med hjemmelavet marcipan. De smager temmelig godt, hvis jeg selv skal sige det, og det gør bestemt ikke noget, at de er lavet af gode sager. Farven er anderledes end almindelige træstammer, fordi marcipanen er lavet af mandler med skal og kokosblomstsukkker, så vil du gerne skjule farven på marcipanen, kan du pensle dem over det hele med chokolade.

Ingredienser:

6-8 stk.

100 g. dadler
150 g. kogte sorte bønner
½ tsk. vaniljepulver
25 g. mandler
1 drys salt
2 spsk. usødet kakaopulver
10-12 dråber romessens (eller efter smag)

½ portion hjemmelavet marcipan
ca. 40 g. mørk chokolade til at pynte med (jeg har brugt 85%)
hakkede mandler og kokosmel til at pynte med

Sådan gør du:

Begynd med at sætte dadlerne i blød et par timer. Hvis du bruger meget bløde dadler, behøver du ikke sætte dem i blød først.

Kom mandlerne i en kaffekværn eller lignende og lav dem til mel.
Lad dadlerne dryppe godt af og kom dem herefter i en blender eller foodprocessor. Blend dadlerne til de er fint hakkede/blevet til grov mos. Tilsæt herefter de kogte sorte bønner og blend igen til bønnerne begynder at blive til mos. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend igen – det er nødvendigt at skrabe ned ad siderne for at få det hele godt blendet sammen.

Sæt blandingen på køl ca. ½ time.

Rul marcipanen tyndt ud mellem to stykker bagepapir til et rektangel på ca. 15 x 30 cm. Siderne skal gerne være lige, for så bliver det pænest og giver mindst spild.

Tril fyldet til en lang pølse i samme længde som marcipanen. Placer fyldet i den ene side og brug bagepapiret til at hjælp, når marcipanen rulles om fyldet. Sørg for marcipanen lukker pænt til.

Skær enderne af og skær herefter pølsen ud i 6-8 stykker alt efter, hvor store du ønsker træstammerne. De er ret solide, så træstammerne behøver ikke være alt for store.

Dyp enderne i smeltet chokolade eller pensl dem med chokolade over det hele og pynt med fx hakkede mandler og kokosmel.

Sættes på køl og kan holde sig en lille uges tid. Kan sikkert også godt fryses, men jeg har ikke fået det afprøvet endnu.