Kartoffelskåle med dildhumus og sommergrønt

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Efter jeg skrev artiklen Bæredygtighed, kartofler og madspild til Naturli, har jeg arbejdet lidt videre med opskrifter på kartofler. Jeg har stadig kartofler i haven, men det er ved at være slut for i år. Jeg nyder dog de sidste i fulde drag. Der er rigtig mange forskellige måder, vi kan tilberede kartofler på, og der findes et utal af spændende opskrifter med kartofler, vi kan kaste os ud i at prøve. Tilberedte, kolde kartofler er gode kilder til resistent stivlese, som nærer vores tarme og er foder til tarmbakterierne, hvilket giver os god grund til at få kartoflerne på tallerkenen. Du kan læse mere om resistent stiveslse i artiklen og finde flere af mine opskrifter med kartofler.

Ingredienser:

8 stk.
Kartoffelreder:
300 g. kartofler
25 g. kikærtemel
½ tsk. urtesalt
Friskkværnet peber

Dildhumus:
480 g. hvide bønner eller butterbeans
3 tsk. sennep
1 ½ potte dild + lidt til pynt
2 tsk. hvid tahin
½ tsk. chilipulver (eller efter smag)
½ tsk. urtesalt
Friskkværnet peber
Evt. lidt vand til at justere konsistensen

Sommergrønt:
1 lille gulerod
½ rød peberfrugt
50 g. ærter
2-3 buketter blomkål
Dild til pynt
Evt. urtesalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Kartoffelreder:
Riv halvdelen af kartoflerne på den fine side af rivejernet og den anden halvdel på den grove. Jeg synes det giver en god struktur på kartoffelrederne at kartoflerne er revet både fint og groft. Pres lidt af væden fra kartoflerne, men ikke det hele for det skal bruges til at holde massen sammen. Bland de revne kartofler med kikærtemel, salt og peber. Rør det hele grundigt sammen og sæt 8 muffinsforme på en bageplade beklædt med bagepapir med bunden i vejret. Fordel kartoffelmassen ud over formene, så de er dækket af kartoffelmassen i et tyndt lag. Bliver det for tykt, er det svært at få rederne sprøde.

Bag rederne i 30 minutter på 200 grader og vendes ca. halvvejs, så bunden også bliver sprød. Lad dem køle lidt af, inden de forsigtigt pilles af muffinsformene og står til afkøling.

Dildhumus:
Kom bønner, sennep, tahin, chilipulver, salt og peber i en blender eller foodprocessor og kør til du har en ensartet humus. Skyl dilden og hak den fint og rør den i humussen.

Sommergrønt:
Rengør grøntsagerne og skær peberfrugt og gulerod (kan også rives) i små tern. Blomkålsbuketterne deles i helt små stykker.

Fyld de afkølede kartoffelreder med dildhumus og top med sommergrønt og pynt med lidt ekstra dild.