Grøntsagsfrikadeller

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Jeg er blevet ret begejstret for afskallede mungbønner også kaldet Moong Dal. De har en mild smag og koger ikke ud, hvilket gør dem velegnede til mange forskellige retter - jeg skal i hvert fald også i gang med at bruge dem til alle mulige slags salater. Frikadeller fungerer de minsandten også til, netop fordi de ikke koger ud men holder konsistensen, så frikadellerne ikke bliver alt for bløde indeni. Desuden skal de kun koge 15-20  minutter og behøver ikke ligge i blød inden - de skal bare skylles grundigt i koldt vand. 

Ingredienser:

8-10 stk.

1 dl. afskallede mungbønner (Moong Dal) + 1 dl. vand + lidt salt
100 g. sød kartoffel
100 g. blomkål
1½ spsk. fint revet løg
1 fed hvidløg
salt og friskkværnet peber
2 spsk. gærflager
1 drys chili
1 drys stødte koriander
2 stk. kikærtemel
1 tsk. loppefrøskaller
1 dl. havregryn evt. glutenfri
kokosolie til stegning

Sådan gør du:

Skyl mungbønnerne grundigt og kom dem i en kaserolle med 1 dl. vand og lidt salt. Kog mungbønnerne i ca. 15 minutter og lad dem dryppe grundigt af.

Skræl de(n) søde kartofler og skær dem i grove stykker. Del blomkålen i buketter og kom sød kartoffel og blomkål i foodprocessoren og kør til det hele er findelt. Riv løget på den fine side af rivejernet og kom det i foodprocessoren sammen med de øvrige ingredienser undtagen mungbønnerne. Kør igen til det hele bliver blandet og havregrynene findelt - det kan være nødvendigt at skrabe ned ad siderne.

Kom tilsidst mungbønnerne i og kør igen kortvarigt til mungbønnerne er blandet med resten af ingredienserne. 

Form frikadeller af farsen og sørg for at presse farsen lidt sammen, så frikadellerne holder faconen.

Steg dem gyldne i kokosolie og server dem til en god salat, nye kartofler, på et stykke brød eller hvad du nu ellers synes.

Bonusinfo:
Mungbønner har et højt indhold af protein, fibre samt mineraler som kalium, magnesium og fosfor. Desuden indeholder de også en pæn mængde folsyre.