Vegansk sushi

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Jeg er vild med sushi, for det smager bare skønt! Det er måske kombinationen af forskellige smage og noget blødt og sprødt. I et stykke tid afholdt jeg mig fra at lave sushi, fordi jeg synes, det så indviklet ud. Men det er det absolut ikke. Det kommer selvfølgelig an på, hvor kunstfærdigt, det skal se ud, men sådan helt almindelige ruller er easy peasy.

Du behøver heller ikke gå en lang bue uden om sushi, hvis du ikke spiser fisk eller er veganer/vegetar, det kan nemlig sagtens laves uden fisk og æg.

Du kan bruge de fleste grøntsager bare de skæres i tynde strimler eller stave. Rucolasalat og frisk spinat er også godt i sushi. For at give mere smag og mæthed har jeg brugt tofu, men du kan sagtens lave det uden. Hvilken tofu-variant du bruger er op til dine smagsløg, men bruger du naturel, er det godt at marinere den først med tamari og evt. ingefær.

Ingredienser:

5 ruller - ca 25 stykker

5 stykker noritang
2½ dl. fuldkorns sushi ris eller fuldkorns runde ris  + lidt salt til at kogning
1 spsk. riseddike (kan undlades)
125 g. fast tofu - vælg din favorit. Nagel har flere gode varianter, der fås i helsekostbutikker. Eller køb en naturel og mariner den med 2-3 spsk. tamari og ca. 1 cm revet ingefær.
1 mellem gulerod 
½ - 1 rød peberfrugt
½ avokado
lidt rucolasalat
1-2 blade lilla spidskål
1-2 blade grønkål
tamari
lidt vegansk mayonnaise
wasabi

evt. sushi-ingefær til at spise til

Sådan gør du:

Kog risene efter anvisningen på pakken. Vend risenen med 1 spsk. riseddike og lad dem køle helt af. Skær tofu, gulerod og peberfrugt i tynde strimler og hak grønkålet helt fint. Avokadoen skæres i tynde skiver, og spidskålsbladet skæres i tynde strimler. Rucolasalaten skylles og duppes tør for vand.

Læg noripladen på et rent skærebræt og fordel risene i et tyndt, jævt lag, men lad ca. 1½ cm. være bar i den ene ende. Læg fyldet skiftevis oven på risene. Fyldet skal ligge i ét lag og fylde hele bredden. Se også instrukser bag på pakken med noritang.

Der er mange måder at gøre det på - tjek Youtube for instruktionsvideoer.

Rul nu forsigtigt rullen sammen, mens du holder lidt fast på fyldet, så det ikke presses op i den ene ende. Du skal rulle fra enden med fyldet op mod den ende, hvor der ingen fyld er.

Kom en anelse vand på den ene tommelfinger og kør fingeren  hele vejen langs kanten af noribladet, hvor det intet fyld er. Fugten hjælper med at lukke rullen ordentligt. Læg rullen med samlingen nedad, så den holdes samlet. Opbevar rullerne på køl indtil de skal serveres og skær dem i skiver med en meget skarp kniv.

Server med wasabi, tamari, vegansk mayonnaise og evt. sushi-ingefær.

Jeg bruger ikke en sushi rullemåtte men bare fingrene, og det virker fint, synes jeg.